mandag 2. mai 2016

GRAVRØYS av Johan Theorin

Etter ryktene å bedømme er dette den siste boken i "Ölandskvartetten". Noe jeg synes er veldig trist. Jeg kommer til å savne Gerlof, som hver sommer flytter ut av gamlehjemmet og inn på hytta. Og hvert år har han en lei tendens til å surre seg inn i et spindelvev av hendelser fra både nåtid og fortid.

Som vanlig er både hoteller og campingplasser fylt til randen hver sommer, og det kan jo ikke gå helt som planlagt. En vakt på hotellet forsvinner, mange av gjestene på hotellet blir frastjålet eiendelene sine, og samtlige på det store og flotte hotellet Ölandic blir sprekksyke. I tillegg forsvinner et stort skip sporløst i sundet utenfor Öland.

Da Gerlof var ung jobbet han på kirkegården med å grave graver. En spesielt varm sommerdag opplevde han det ingen ønsker å oppleve: kisten lagde lyd. Gerlof var en av få som var der da det skjedde, men nå ser det ut til at en siste gjenlevende har kommet tilbake til øya. En mann som kort tid etter hendelsen pakket kofferten og reiste ut i verden for å finne lykken. Men ikke alle reiste vestover til Amerika. Noen valgte å tro på en annen ideologi, og reiste østover over Østersjøen. Der ventet er liv der kun de kaldeste og mest tilpasningsdyktige menneskene klarte å overleve, men til gjengjeld var det vanskelig å leve med sine gjerninger i etterkant. I tillegg til noen svært traumatiske år i russiske arbeidsleirer.

Hva skjer så da når man etter mange år borte fra øya, ønsker å komme tilbake? Familien har glemt at en eksisterer, og har att på til opptjent seg en ganske ok formue ved å ta i bruk din eiendom. En varm velkomst kan kanskje ikke forventes. En tidligere russisk fange, og senere av høyere rang i forsvaret legger ikke noe imellom når han jakter på det han vil ha. Her kommer Gerlof inn i bildet. Han kjenner historien til de fleste på øya, og med sitt årvåkne blikk får han med seg det som skjer. Og med en ørliten nysgjerrighet for mysterier og historie, er det ingen som unnslipper hans konfrontasjoner.


Nok en gang har Theorin klart å skape spenning fra begynnelse til slutt! Ved at han veksler mellom nåtid og fortid mellom kapitlene, gjør at leseren hele tiden vet akkurat nok til å tenke "bare et kapittel til", og akkurat lite nok til at slutten blir spennende. Det er synd at dette var siste bok om Gerlof på Öland. Han har virkelig levert!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar