tirsdag 23. juni 2009

RØDSTRUPE av Jo Nesbø

Rødstrupe kom ut i 2000, og er Jo Nesbøs fjerde bok.

Frontkjemperne kjemper for livet under 2. verdenskrig. I 1944 dør Daniel, en av frontkjemperne. Da skjønner en av vennene hans at dette er hans sjanse. Han tar Daniels identitet og stikker av. Han ender opp på et sykehus i Wien, og forelsker seg i sykesøster Helena. Hun er tysk og eksker Urias' historier. De er forelsket.

Harry Hole er på ferde igjen. Denne gangen skyter han en amerikansk sikkerhetsagent med et uhell, og blir forflyttet til overvåknings politiet. Der blir han satt på en oppgave som går ut på å sjekke en våpenliga med røtter i nazimiljøet. En spesiell rifle er tatt inn i landet, og er i hendene på gal person.

Harry forlater sin vandte plass og kontor. Det lille kontoret han deler med Ellen Gjelten. Uansett om han har flyttet arbeidsplass, klarer han ikke helt å slutte sammarbeidet han og Ellen har. Det er hun han ringer til så fort han trenger å sjekke noe. Hun blir en viktig del i saken, og har løst den. Hun vet hvem han er. Han vet at hun vet. Så endte Ellen Gjeltens liv. Dødsårsak: Flere slag i hodet med balltre. Harry en på bunnen igjen. Han går tilbake til gamle synder og spritflasken. Men selv ikke dette kan stoppe Harry Hole. Han reiser seg igjen, og jobber videre (litt i bakrus, og starter arbeidsdagen når det passer han).
Hans nye sjef i POT syns det er lite i saken til Hole, og bortprioriterer saken. Et mord på en gammel fyllik som ingen bryr seg om, og et våpen som er ulovlig importert er ikke uvanlig.
'
Hole har møtt en kvinne, Rakel. Hun er nydelig, men er noen klasser høyere enn Hole. Han har en motstander, Brandhaug. Han er gal etter Rakel. For å få henne for seg selv, sender han Hole til Sverige for å utforske et nazimiljø der. Og for å få Rakels oppmerksomhet, graver han i fortiden hennes og gjør livet vanskelig for henne og sønnen, Oleg. Rakel gjør hva som helst for å beholde sønnen.
Hole blir kalt tilbake fra Sverige. Brandhaug er drept med våpenet han har lett etter så lenge. Holes sak har første prioriteten.
Halvorsen som er fra Steinkjer har tatt Ellens plass. Han og Hole blir gode sammarbeidspartnere. Når Hole får hjelp av Halvorsen og prøver å tenke som Ellen, går alt så mye lettere.
På selveste 17. mai skal han slå til. Kronprinsen i 1945 sa ingenting, og skal aldri si noe igjen. Det er nøye planlagt, og rett før han skal dø. Rødstrupen har lagt igjen nok av spor, men greier Hole å forstå dem? Hva med Rakel og Oleg?


Min gode venn Harry Hole er tilbake i kjent stil. Etter denne boken kjenner jeg han enda bedre, og på fantastisk vis klarer han å komme seg gjennom alkoholproblemene og kolegaens død.
Dette er ikke Jo Nesbøs beste verk, men det er bedre enn mange andre bøker jeg har lest.
Hvis jeg skal være pirkete, så er boken er litt komplisert med at han stadig hopper tilbake til krigen og frem til 2000. Selv om han markerer det godt med både et nytt kapittel og dato på siden, er det litt vanskelig i begynnelsen. Men jeg håper Hole er tilbake i en ny bok snart.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar