torsdag 4. juni 2009

BLOGGERTUR TIL MO I RANA

8.30, onsdag morgen, kjørte en buss ut i fra Mosjøen. I bussen satt vi, 15 leseglade ungdommer, som skulle til Mo i Rana. Ungdommene fra Kippermoen Ungdomsskole er bokanmelderne på skolen, og lager anmeldelser for skolens bibliotek. I et kvart år har vi skrevet innlegg på våre egne, personlige bokblogger. Nå skulle vi på ekskursjon til Nasjonalbiblioteket (NB) ved Mofjellet.

Da vi kom dit møtte vi Stig Bang, en norsk dramatiker og forfatter som har skrevet mange verker. Han er til daglig ansatt på Nasjonalbiblioteket, som en av de som holder på med deres digitaliseringsprosjekt. Bokhylla.no er et nettsted opprettet av NB for å legge ut digitaliserte bøker på nett, fritt tilgjengelig for alle og enhver. For tiden har de en avtale med KOPINOR, som innebærer at alle bøker fra 1990-tallet kan legges ut. Får de noen millioner til, kan de få ut bøkene fra dette tiåret også.
De har en stor avdeling der det hver dag skannes flere hundre bøker. De har i løpet av et halvt år skannet 50 000 bøker. 17 000 av dem ligger fritt tilgjengelig på bokhylla.no.

En avdeling på NB som vokser (litt ekstra i forhold til alt det andre), er film- og lyd-lagringen. De har nettopp overtatt hele NRKs arkiv, med blant alle radioopptak de siste tiårene. Dette digitaliseres og lagres blant annet inne i fjellet, og er nå mye mer tilgjengelig for journalistene i NRK. NRK Gull, en av deres nye radiokanaler er kommet som et resultat av at de nå lettere finner de gode, gamle opptakene sine.

Nasjonalbiblioteket mottar hver uke alt som sendes på radio og TV i Norge, fra alle kanaler. Dette blir også digitalisert, og lagres digitalt, mens originalene blir puttet inn i fjellet. Blant ting som det føres litt statistikk, og som noen faktisk forsker på, finner man reklame. NB lagrer all reklame på norsk tv, og har gjort det i flere tiår. Så er du interessert i å forske på hvordan reklamen var for mobiltelefoner for ti år siden, ta kontakt med Nasjonalbiblioteket.

Gjennom historien har lyd blitt tatt opp på mange forskjellige måter, og man har på en måte aldri slått seg i ro med et format. Derfor har NB nå utallige opptak tatt opp på ulike måter. For å bevare disse opptakene foregår det et stort arbeid for å overføre lyden fra de gamle formatene over til nye, mer sikre format, lettere å lagre over lang tid. 
De restaurerer også filmer fra riktig gamledager. Det er jo et svært tidskrevende arbeid, å se gjennom filmene, gjøre dem digitale, og fikse det som med tiden er blitt ødelagt. 

Det største bygget på huset, bortsett fra fjellet, er autolageret. Der er 45 hyllekilometer med bøker, aviser lagret på mikrofilmer og dokumenter lagret i metallkasser, satt inn i et hyllekompleks flere titalls meter høyt, like avansert som en bilfabrikks dellager. 3 roboter farter rundt i hyllene og henter en spesifikk kasse, med den ønskede boka. Det er ikke noe annet system bortsett fra trekkoder på bøkene. Det eneste som avgjør plasseringen er hvor det er ledig, og hvor mye boka hentes fram. 

Siden midten av 80-tallet sprengt ut fjellmassen Mofjellet, og i 1989 begynte man å plassere bøker. Siden da har de klart å fylle opp en stor fjellhall på 90 meter med dokumenter, bøker og aviser. I den 90 meter lange hallen ligger et eksemplar av alle bøker skrevet og gitt ut i Norge, alle tidsskrifter som er blitt publisert og alle dokument trykt i store mengder. Fotografier, filmer, lydopptak, og mange andre ting ligger også lagret der. I tillegg er “norges hukommelse” plassert inne i fjellet. De digitale serverne og databasene til regjeringen, stortinget, departementene, forsvaret og alt annet av store offentlige etater i Norge ligger der, og nesten alt av det Norge trenger for fremtiden ligger digitalt på store datamaskiner. De har allerede sprengt ut en ny hall, 100 meter lang som skal bli tatt i bruk når det gamle lageret er fullt. Det er jo ikke spesielt lenge til, og de planlegger å ha det ferdig i 2011. 

Vi takker for en fantastisk omvisning og en annerledes og lærerik skoledag. Det kan godt hende at vi en dag kommer tilbake. Kanskje for å jobbe der eller kanskje for å finne informasjon om noe. Vi er ihvertfall blitt klokere, og inspirert til å lese og blogge om bøker mer, og ihvertfall skal vi ta i bruk bokhylla.no aktivt. 


Av Margrethe Larsen og Carl Ninian Wika


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar