onsdag 15. april 2009

MAREKORS av Jo Nesbø


Jo Nesbø ble født 29. mars 1960 i Oslo, men vokste opp i Molde. Nesbø er musiker og forfatter. Han er utdannet siviløkonom og finansanalytiker fra Norges Handelshøyskole og har arbeidet både som aksjemegler og journalist, i tillegg til å være vokalist og låtskriver i popgruppa Di Derre.
.
.
Harry Hole sliter med alkoholproblemer. Kjæresten hans, Rakel, har kastet han på dør og han gikk rett på flaska. Det er fellesferie og den vermeste sommeren i Oslo på mange år. Harry våkner av at telefonen som ringer. Det er Bjarne Møller, sjefen. Harry har ikke vært på jobb på fire uker, og nå er det lav bemanning og et mord er meldt inn. Han møter bakfull opp på åstedet, og til sin store forskrekkelse er det Tom Waaler som er sjef for etterforskningen. Harry har jobbet i flere år med å få Waaler dømt. Harry har en mistanke om at Waaler er leder for en smuglingsbande som har vært ettersøkt i mange år. Men ingen tror at en så høyt respektert førstebetjent kan gjøre noe sånt.
På åstedet finner de en ung kvinne som mangler pekefingeren. Under det ene øyelokket finner de en diamant. Den er formet som en stjerne med fem tagger. Harry mener at denne saken ikke er hans, så han er ikke med videre på etterforskningen. Harrys sjef, Bjarne Møller skriver Harrys oppsigelse. Det er Harrys siste oppdrag. Harry blir satt på en forsvinningssak. En kvinne er meldt savnet av hennes mann. Harry tar en titt på saken, men det er ikke mye han kan gjøre. Et par dager senere får Bjarne Møller en langfinger med en ring på i posten. Ringen har en diamant formet som en femtaggede stjerne. Fem dager etter at kvinnen ble meldt savnet, finner de et nytt lik. Denne mangler også en finger, ringfingeren. Hun har en øredobb formet som en femtaggede stjerne. De leter nå etter en seriemorder. De jobber på spreng for å finne løsningen, og Harry kjemper en kamp mot tørsten og marerittene. En natt drømmer Harry løsningen på mordene. De stiller opp kameraer i alle etasjene i et hybelhus utenfor Oslo. Etter en god stund med venting, finner Harry et spor gravert inn i veggen utenfor et av rommene. Det er en femtaggede stjerne, et marekors. Han går inn på rommet og finner en tommel stående på en hylle. Et nytt lik blir funnet. Denne gangen en gutt. Han har vært død i noen uker, og var det første offeret for morderen. I følge Harrys teori er det bare ett igjen. De finner morderen og avslutter etterforskningen. Men Harry tror det er mer. Han fortsetter å snoke rundt, og finner ut at de har tatt feil mann. Han låser "morderen" ut og tar han med seg. Hele Oslo politiet er etter dem. Waaler finner dem og prøver å drepe dem. Harry lurer Waaler og de snille vinner. Alltid.
.
.
Jeg har lest de fleste av Jo nesbøs bøker, og jeg digger dem. Når man har lest mange bøker med samme etterforsker får man et forhold til personen. Jo nesbø skriver på en eksepsjonell måte. Selv om det ikke er så utrolig spennende hele tiden, klarer han å fylle dem med noe som leseren vil vite. Mesteparten av det har en mening med det som skjer videre. Og hvis man leser litt mellom linjene kan man tenke seg til hva som skjer. Jeg må innrømme at jeg har prøvd å gjette ganske tidlig i boken hva som skjer, men det er mange muligheter. Jeg liker Harry Hole. Han er egentlig en håpløs sjel som egentlig bare bryr seg og jobben. Jobben er alt, men han prøver så hardt å gjøre kjæresten til det viktigste. Han er den beste etterforskeren, men alkoholproblemene gjør at han ikke alltid er like oppegående. Men hvis du skal lese Jo Nesbø og vil ha det så spennende som mulig, så begynn på bok 1 og les deg utover :)

4 kommentarer:

 1. Enig med deg. Harry Hole er tøff! Jeg har ikke lest alle bøkene, men jeg liker denne og "Snømannen" best hittil. Lurer på om de ikke skal filmatiseres snart. Det er jo super krim.

  SvarSlett
 2. Det hadde vært noe!:)
  Er du helt sikker på at man må lese hele serien i rekkfølge? Jeg leste "Frelseren", en helt fantastisk krim etter min mening, og følte ikke at en måtte ha inngående kunnskap om Harry Hole, selv om det av og til ble referert litt til tidligere hendelser. Syns ikke at man skal skrive slik at man må lese hele serien for å forstå, og tror ikke Jo Nesbø gjør det heller:)

  SvarSlett
 3. Det er jo opp til hver enkelt. Jeg har som mål å lese alle bøkene, og da syns jeg det er best å begynne på begynnelsen. dafår jeg vite alt i rett rekkefølge.:) Nesbø skriver jo ikke sånn at du må lese alle, men som sagt, det er opp til hver enkelt.

  SvarSlett