lørdag 18. april 2009

FISKEN av Erlend Loe

Dette er den første boken Erlend Loe har skrevet om Kurt. Den kom ut første gang i 1994. Til nå er det fem bøker om Kurt, og en animasjonsfilm. (Kurt blir grusom.) Alle Kurt bøkene er illustrert av Kim Hiorthøy.
.
.
Kurt er truckfører, og det har han vært helt siden han sluttet på skolen. Han liker å kjøre truck, og han er den eneste av guttene som jobber på kaia til Gunnar som vil jobbe overtid. Etter en travel dag går Kurt litt på kaia, der ser han en fisk. Den er gigantisk. Når Kurt kommer hjem med denne store fisken, bestemmer han og kona, Anne-Lise, at de skal slutte å arbeide en stund og dra på ferie, hele familien. Kurt, Anne-Lise, Lille Kurt/Bruse Kurt, Tynne Helena og Bud legger av gårde, med trucken og fisken fremme på gaflene. Først bærer det til New York. Over Atlanterhavet flyter de på den store fisken. Så drar de til Brasil, Antarktis, India, Afrika, Frankrike og noen andre land de kjører gjennom. Under hele turen spiser de bare fisk, og de spanderer middag på noen mennesker de møter. De opplever og ser kjempe masse under den store verdensferien deres. Etter en god stund med reising får de hjemlangsel. Da kjører de trucken med fisken fremme hjem igjen. Nå er det nesten ingenting av fisken igjen, og Tynne Helena har blitt til Tykke Helena. Hun har spist så mye fisk at hun har fått dobbelthake. Når de kommer hjem igjen, er det tilbake på jobb. Kurt drar ned på kaia til Gunnar, og hjelper de andre guttene med å losse av alle båtene.
.
.
Hvordan det er mulig å komme på en slik historie skjønner ikke jeg. Det er jo en barnebok med veldig enkelt språk, stor skrift, bilder og få sider. Det en enkle illustrasjoner, med de forteller mye. Det er bra skrevet, enkelt og en sprø historie. Egentlig så lurer jeg litt på om det er egne erfaringer Loe skriver om. Om det er hans familie som er orginalen til Kurt. Uansett så er det et genialt påfunn. Ser virkelig frem til resten av historiene om Kurt!
Les boken her.

1 kommentar: