fredag 3. april 2009

DOPPLER av Erlend Loe-Erlend Loe ble født i Trondheim i 1969. Han bestemte seg tidlig for å bli forfatter, og debutterte med boka "Tatt av kvinnen" i 1993. Erlend Loe har en spesiell skrivestil med mye ironi og kontraster. Han skriver en god blanding av den sanne livet og det hinsidige, men vi kan godt kjenne oss igjen i personene og livene deres. Språket er lett med korte setninger. Han har hatt stor suksess med "Kurt" bøkene. Barnebøker av beste kvalitet spør du meg. En av bøkene har nettopp blitt animasjonsfilm. "Kurt blir grusom" er ferdig på kino og er kommet ut på DVD og Blu-ray.


-Andreas Doppler er en vellykket familiemann, som etter et fall på sykkel i skogen, pakket sekken og flyttet ut i Nordmarka. Doppler liker ikke folk, kritiserer høyrepolitikken, hater flinkheten til folk og er avhengig av skummet melk. Livet går sin gang i skogen, og Doppler mangler mat. Derfor tar han livet av en elgku. Denne elgkua har en kalv som blir Dopplers beste venn. Han kaller kalven Bongo etter Dopplers far, selv om Dopplers far ikke het Bongo. Disse to skapningene deler det som er å dele ute i skogen, og blir veldig gode venner. Dopplers far døde nylig. Han brukte sine siste år av livet til å fotografere toaletter. Doppler hadde ikke så godt forhold til faren, og savnet er stort, selv om han ikke inrømmer det.
Dopplers kone kommer av og til opp i teltet for å få sin del av Dopplers enorme kjønnsorgan. Dette ender i barn nummer tre. Hun har termin i mai, og gir Doppler streng beskjed at da skal han flytte hjem igjen. Hun er lei og sliten av å måtte ta seg av barna alene. Derfor tar hun seg en pause og drar på jentetur til Roma. Da må Doppler ned til sivilisasjonene igjen. Han tar med seg sønnen Gregus opp i skogen, for å redde han fra flinkheten mens han fortsatt kan reddes. Gregus liker seg i skogen og blir god venn med Bongo.
Innimellom trenger Doppler sukker. Da går han ned til Düsseldorf. Der prøver han å stjele en av de store toblerone sjokoladene man får kjøpt på flyplassen, men han blir tatt på fersken. Han blir bundet med tau, og det ser mørkt ut for Doppler. Etter en liten prat finner Doppler ut at Düsseldorf er ganske grei.
Etter konas fødsel er Doppler fast bestemt på at han skal fortsette å bo i skogen. Så han, Gregers og Bongo trasker ut i villmarka igjen.


-Erlend Loe er en genial mann. Han skriver om seriøse dagligdagse temaer med en humoristisk vri. Når du leser risikerer du å sitte å små le for deg selv. Selv om at det er helt sprøtt og usannsynlig at du skal få deg en kalv som bestevenn når du bryter ut av dagliglivet ditt, så skjønner du problemet og kjenner deg igjen. Og ikke minst kan vi sammenligne Loe med våre alles kjære Hamsun (Sværmere) og Ibsen (Et dukkehjem).

Ikke nok med at Doppler bare helt plutselig forlater familie og jobb og flytter ut i skogen, (som både Nora i "Et dukkehjem" og Rolandsen i "Sværmere" gjør) så heter faktisk datteren hans Nora. Er det bare en tilfeldighet?
Dette er nok ikke en sekserbok, men det er en kjempe god bok. Anbefales!

7 kommentarer:

 1. Bra anmeldelse:D Det blir vel en del slike å finne på bokanmeldersidene i løpet av de neste ukene:P

  SvarSlett
 2. Det tviler jeg ikke på.
  Med obligatoriske bøker blir det sånn :)

  SvarSlett
 3. Flott! Det var raskt levert. Da ser jeg fram til flere slike. Du kunne godt lagt ut Ego-diktet også, Margrethe. Det var fint;)

  SvarSlett
 4. Bra! Fikk nesten lyst til å lese boka en gang til, men tror jeg nøyer meg med å se "Kurt blir grusom" på dvd sammen med ungene;)

  Frøken Leselyst

  SvarSlett
 5. "Kurt blir grusom" er en genial film! Enjoy!

  SvarSlett
 6. nå sier de jo i boken(doppler) att ungen skall hete Nora etter Henrik Ibsens et dukkehjem da så det er nokk ikke så tilfeldig ;)

  SvarSlett