fredag 13. januar 2017

KAN DOKTOR PROKTOR REDDE JULA? av Jo Nesbø

Det er krisestemning over det ganske land når herr Thrane har kjøpt jula. Han er rettmessig eier, da Kongen solgte jula for å få råd til å pusse opp den muggsoppinfiserte kjelleren på slottet. Herr Thrane har da bestemt at bare de som handler i hans butikker for 10 000 kroner før jul, får lov å feire jul. Hvis man prøver å gjøre noe julete uten ar de har handlet nok, kommer julepolitiet. Både Doktor Proktor, Bulle og Lise synes at dette er hårreisende og veldig urettferdig! De skal redde jula!! 

Idéene flagrer av gårde, den ene bedre enn den andre, men de kommer frem til at de må levere julegaver til alle på julaften. Men hvordan skal de klare det? De er jo ikke julenissen, akkurat. 
Men nå har det seg faktisk slik at Doktor Proktor kjenner han som var julenisse før. Han sluttet som julenisse da microbølgeovnen ble populær, fordi folk ble for kravstore. Nå er han deres siste håp. Julenissen reiste rundt hele verden på julaften med julegaver i sleden, som ble ledet av seks jetreinsdyr. Nå er det veldig mange år siden jetreinsdyrene har flydd med julenissesleden, og ingen av de voksen, sterke reinsdyrene kan fly lenger. Reinsdyrene klarer ikke å fly den tunge sleden, og de tre julepatriotene må finne en ny og lurere plan. 

Og dermed inviterer Bulle seg selv til audiens på slottet for å snakke med Kongen. For er det egentlig kongen som eide jula før? 


Doktor Proktor og gjengen er på færde igjen, denne gangen er det jula som står på spill. Jeg tror nok ikke at dette kan erstatte de gode gamle julefortellingene våre, men jeg tror nok godt at det kan bli et fartsfylt supplement til det vi allerede har. Påfunnene denne gangen er ikke like elleville som de har vært tidligere, men Bulle og Lise får større plass i historien. Lise er den fornuftige og snille, mens Bulle er litt barnslig og er mest ute etter gøy. 
Veldig underholdende, og den blir nok lest igjen til neste jul! 

1 kommentar: