tirsdag 10. januar 2017

DEN GRENSELØSE av Jussi Adler Olsen

Avdeling Q er tilbake! Som vanlig vil Carl helst bare sitte med beina på bordet med en røyk i kjeften, og det er akkurat den tanken han har i hodet når betjent Habersaat fra Bornholm ringer og forteller at avdeling Q er hans siste håp. Habersaat har jobbet med en" hit-and-run-sak" i 17 år uten resultat, og nå klarer han ikke mer. På avslutningsseremonien når han skal gå av med pensjon skyter han seg selv. Nå MÅ avdeling Q ta saken. Det har Rose bestemt.

Habersaat har etterlatt seg et hus fullt av dokumenter og papirer som han mener er relevant for saken. 17 år med papirer
har ført til at kona og sønnen har flyttet ut. Det er et virvar av rot, men Habersaat har lagt igjen noen ledetråder til dem. Han har funnet et bilde av den han tror har kjørt på og drept jenta, det gjenstår bare å finne ut hvem det er. Spor fører dem inn i den alternative verden, med både hypnose, tarotkort og solbønn.

Mannen de leter etter aner fred og ingen fare, og lever det glade liv. Tror han. Men når alt kommer for dagen har hans sjalu og gravide følgesvenn gått over flere lik for å komme dit de er i dag.

Carl har kommet frem til at selv om han har jobbet sammen med Assad i flere år, og har løst flere saker sammen med han, så kjenner de ikke hverandre så godt. Hver gang Carl spør om Assads fortid, prater han det bare bort. Denne saken bringer dem enda nærmere hverandre, når den gale følgesvennen får kalde føtter.Dette var ikke like spennende som jeg hadde forventet. Nå hadde jeg gledet meg i lengre tid til å ta fatt på denne boken, og hadde nok store forventninger. Men jeg kjente altså ikke den store spenningen. Det ble mer et kjærlighetsdrama enn en drapssak.
Men Assad er fortsatt en interessant kar. Vi vet fortsatt veldig lite om han, men det kommer stadig hint om fortiden hans. All ære til han, som fortvilt prøver å lære seg plettfri dansk. Han begynner å bli ganske flink, men han sliter fryktelig med ordtak og uttryk som stadiglir brukt. Assad selv kommer stadig med ordtak om kameler, som Carl har store problemer med å både forstå hva han mener og hvorfor det faktisk er et uttrykk. Kultur- og språkforskjeller kommer godt til uttrykk her!
Jeg gleder meg til fortsettelsen, men håper nok at den byr på litt mer fart og spenning..

Du kan lese min anmeldelse av "Kvinnen i buret", "Fasandreperne", "Flaskepost fra P" og "Journal 64"  her.

4 kommentarer:

 1. Fin omtale av Den grenseløse :)

  Jeg har ikke kommet meg videre med serien etter Journal 64. Kjente at jeg ble litt lei meg da jeg følte den ble for formelpreget, og jeg håper at Adler-Olsen kommer med noe annet i de andre bøkene i serien. Men enn så lenge har jeg ikke turt å hive meg over Marco-effekten, og nå ser jeg at du ikke er veldig begeistret for Den grenseløse heller. Nei, jeg vil ikke at serien skal tape seg, det er litt leit. Jeg liker karakterene veldig godt, men krimgåtene tapte seg. Hva tenker du om det?

  SvarSlett
  Svar

  1. Hei, Mari!
   Jeg liker absolutt avdeling Q-serien, men "Den grenseløse" er nok den jeg likte minst. De andre bøkene har jeg likt godt, både fordi det har vært spennende og gode historier, men også fordi karakterene er interessante. Assad er fortsatt en nøtt jeg ikke har knekket, selv om vi hele tiden får hint om fortiden hans. Samtidig har vi Rose som nok også har hatt en strabasiøs fortid, men dog på et helt annet plan enn Assad. Jeg tror nok absolutt den er verd å lese!

   Slett
  2. Jeg likte også virkelig godt karakteren, men selve sakene ble svakere og mer forutsigbare og jeg ønsker at begge deler skal være tilnærmet like interessant for meg å lese om. Det blir litt rart for meg å lese en krimroman hvis jeg helst vil hoppe pver krimdelen og bare lese om forholdene mellom de faste karakterene, hvis det gir mening? Marco-effekten står her, så jeg skal lese den og vurdere om jeg vil lese serien videre eller gi meg etter den :)

   Slett
  3. Det er jeg helt enig i! Hvis jeg skal orke å lese, så må mange faktorer stemme. Ikke bare karakterene. Håper du finner ut av det, og at du blir fornøyd! 😊

   Slett