mandag 16. november 2015

HJERTET I PARIS av Paula McLain

Det som vekket interessen min for denne boken, var navnet Ernest Hemingway. Dette skal da være historien om Hemingways liv, og hvordan han ble en kjent forfatter. Det hele er fortalt av hans første kone, Hadley.

En ung Hemingway møter en litt eldre Hadley, og de faller pladask for hverandre. Til stor fortvilelse fra familie og venner. De gifter seg raskt, og bestemmer seg for å flytte til Paris, da Hemingway har større sjanse for å slå gjennom som forfatter der. Hele livet til både Ernest og Haldey handler om hans karriere, og hun legger hele sitt liv på hylla for hans del.
Det å skulle gjøre seg en karriere av å være forfatter er ikke enkelt, og det tar lengre tid enn de hadde sett for seg. Hadley har et ønske om å få barn, men har forståelse for at det må vente til fordel for karrieren til Ernest. Men plutselig så skjer det. Hun blir gravid, til Ernests store fortvilelse.

Hemingway jobber hardt for å tjene penger til barnet, samtidig som Hadley trives i morsrollen. Flere av vennene deres i Paris har noen ganske alternative forhold, der de har flere partnere, eller er sammen med partner av samme kjønn. Om mulig, så ble Hemingwat noe inspirert av dette. Han hadde iallfall ikke nok med bare sin kone, og tar hennes beste venninne som elskerinne bak hennes rygg.

Som kjent hadde Ernest Hemingway flere koner og enda flere elskerinner opp gjennom årene, og fant liksom aldri roen sammen med en kvinne. Men kanskje var det det som var nødvendig for å bli en forfatter av hans slag.


Dette er en tungrodd og litt kjedelig bok. Jeg kom meg gjennom boken, men kun fordi sinnet mitt kom frem mot slutten da Ernest åpenbart kjører livet sitt på skakke.
Noe av det som irriterer meg gjennom hele boka, er at Hadley hele tiden sier at de er fattige og ikke har penger. Men de har både barnepike daglig, de spiser ute og er ute på byen og drikker seg fulle flere ganger i uken, i tillegg til at de reiser utrolig mye. Kanskje var det vanlig på den tiden, hvem vet.
Dette var ikke helt boken for meg, men kanskje en Hemingway-fan vil like den bedre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar