lørdag 4. januar 2014

SKYGGEDØD av Anne Holt

I denne boken er handlingen lagt til Oslos bedre adresser i tiden etter terroraksjonen i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. 22. juli skal det holdes selskap hos Ellen og Jon, der gamle klassevenner møtes etter mange år. Men selskapet blir avlyst før det får begynt, ettersom sønnen deres på 8 år faller ned fra en gardintrapp og dør. Tidlig er det mistanke om at gutten ble mishandlet av faren i flere år, og at han nå har mishandlet gutten til døde. En jypling av en nyutdannet politimann blir sendt til stedet, og gjør det meste feil i dagene som følger. Men han er brennsikker i sin sak: faren drepte den lille gutten. Alt går rimelig sakte for seg, etter som alle er opptatt med terroren, og jyplingen får liten og til tider ingen hjelp. Helt til saken blir tatt fra ham.

Inger Johanne er gammel skolekamerat av Ellen, moren til Sander som døde. Hun er psykolog, og har hjulpet politiet flere ganger i etterforskninger. Hun er den første som ankommer huset og finner Sander død i morens armer med faren vasende rundt. Og nå vil farmoren at hun skal bevise at Jon ikke drepte sønnen sin, mens en kompis av faren vil at hun skal bevise at han mishandlet sønnen. Hun blir dratt inn i hele saken, og til slutt skjer det ikke uventet vending i saken.

Dette er første gangen jeg leser noe av Anne Holt, og har funnet ut at det ikke er noe for meg. Hun skriver jo bra, det er ikke det. Men det er ikke helt min type bok. Det blir liksom aldri ordentlig spennende. Man skjønner mye helt i begynnelsen, og resten blir bare masse fyllstoff. Men hun tar absolutt opp et veldig viktig tema, og det er veldig mange barn der ute som ikke har det bra. Det ser man jo ofte i avisene. Og hun får også frem hvor travelt det var for Oslopolitiet etter 22. juli, og skjønner godt at flere andre saker kom litt i skyggen av terroren, selv om dette absolutt ikke skal skje. Og da er det viktig at slike nyutdannede jyplinger følger intuisjonen, og kjemper for at saken skal behandles, og at den skyldige får sin straff.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar