torsdag 2. januar 2014

NATTEFOKK av Johan Theorin

Dette er oppfølgeren til "Skumringstimen" som jeg har lest og skrevet om tidligere. Men bøkene har ingen sammenheng, annet enn at noen av karakterene er med i begge bøkene.
Denne gangen flytter en familie på fire fra maset i Stockholm til Öland på Åludden gård. En gård fra midten av 1800-tallet, en gård med mye historie. Gården ble laget i forbindelse med at Åludden fyr ble satt opp. To tvillingfyr som skulle vise sjøfarerne veien utenom Öland. Fyrvokterne bygde gården av tømmer fra et skip som forliste under byggingen av fyrene. Noe som blir sett på som ulykke.

Joakim og Katrine kjøpte gården forfallen, som et oppussingsprosjekt. Da Joakim var inne i Stockholm for å hente siste rest av flyttelasset får han den forferdelige beskjeden at det har vært et dødsfall på Åludden gård. Han har mistet sin kone til den svarte Østersjøen. I tiden etterpå sørger far alene, mens barna bare tror at mor er borte på ferie. Og gården viser etter hvert Joakim sine hemmeligheter. For oppe på låveloftet finner Joakim mange navn med dødsdatoer bak. De er risset inn i veggen. Som en måte å minnes de døde på gården. For han merker dem. De holder øye med de som bor på gården. Samtidig går det historier om spøkelser på gården. Spesielt ett der de døde på gården samles på ett av rommene hver julaften. På en måte gjør dette at Joakim gleder seg til jul, for da får han se sin kjære kone igjen. Men samtidig så bringer det jo henne ikke tilbake til livet. En annen historie er at det nordre fyret bare lyser når noen skal dø på Åludden.

Samtidig som familien sørger, driver tre menn med innbrudd på øya. Først bare i forlatte sommerhus, men etter hver i bebodde hus. Disse tre har funnet ut at de nyinnflyttede på Åludden gård har verdifulle malerier. Derfor planlegger de et raid dit på nattestid før jul.

Öland har på nytt fått lokalpoliti, og Tilda etterforsker ikke bare innbruddene og tyveriene på øya, men hun etterforsker også dødsfallet på Åludden som et drap. Det gjelder bare å finne beviser nok til å få satt i gang en skikkelig etterforskning.

Julenatten kommer fokket til Öland, og da er det best å holde seg inne. Flere har dødd i fokket før. Men det kan ikke Tilda. For tyvene er på tur til Åludden, og Joakim er alene med barna. Og de døde på gården...

Som første boken jeg leste fra Theorin, underholder han fra første side. Leseren er hele tiden sulten på mer, og jeg klarte virkelig ikke legge boken fra meg. På et blunk var det ikke flere sider igjen, selv om jeg lette febrilsk. Theorin anbefales virkelig!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar