søndag 20. februar 2011

SKUMRINGSTIMEN av Johan Theorin


Johan Theorin er en ny forfatter for min del. Har hørt navnet før, men aldri lest noe med han. "Skumringstimen" foregår på Öland i Sverige. Der forsvinner en gutt sporløst i tåken. Tjue år senere får bestefaren sandalen til Jens i posten. Gerlof, som er bestefaren til Jens, bor på et eldrehjem på Öland, og driver litt etterforskning sammen med vennene sine. Gerlof tror han vet hvem som kidnappet og sannsynligvis drepte Jens. problemet er bare at denne Nils Kant døde før Jens forsvant.

Julia er Jens' mor. Hun har vært sykemeldt store deler av tiden etter forsvinningen, og drukner skyldfølelsen med vin og tabletter. Når hun får høre om sandalen i posten, drar hun til Öland for første gang siden Jens forsvant. Først tjue år etter får hun vite om Nils Kant. En mann som har holde kvalme på øya helt siden han ble født. Og flere hevder at de har sett Kant gå ute på det Ölandske alvaret i skumringstimen.

Nils Kant har vært utstøtt hele sitt liv. Og han fant tidlig ut at det beste var å holde seg unna. Ryktene på øya gikk om at Nils druknet lillebroren en sommerdag på stranda, og noen år senere, på slutten av krigen, drepte han to tyske soldater i kaldt blod. Ryktene sa også at han tok en boks som soldatene hadde med seg. I den boksen var det diamanter. Kant var beryktet på øya, og en dag hjalp moren hans han med å rømme. Han skulle bo hos onkelen en stund, til det verste hadde lagt seg på Öland. Dette ender med at den lokale politimannen blir skutt på toget. Nils Kant kommer seg unna det også, og ender opp i Sør-Amerika.

Tjue år etter leter Gerlof og Julia etter Jens. Trådene begynner å bli nøstet opp, og de skyldige prøver desperat å unngå at fortiden blir en del av nåtiden.

Jeg ble positivt overrasket over Johan Theorin. Som baksiden av boka sier: "På mesterlig vis ruller Johan Theorin opp en historie der fortiden kaster skygger over nåtiden" Theorin har tilbrakt mye tid på Öland, og "Skumringstimen" er første bok i en serie på fire kriminalromaner fra Öland. Med denne debuten fører Theorin seg inn i rekken av Svenske kriminalforfattere som burde leses. :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar