søndag 20. februar 2011

KVINNEN I BURET av Jussi Adler-Olsen


Carl Mørck er kriminalinspektør, og har vært utsatt for et skuddrama der en kollega døde, og en annen er sengeliggende. Han selv kom nesten uskadd fra det. Fysisk. De andre på politistasjonen liker ikke Carl spesielt. Han følger ikke reglene, han røyker som en skorstein og han er rett og slett best. Derfor, for å få han bort oppretter de en ny avdeling. Avdeling Q skal ta opp gamle saker av spesiell grov karakter.

Hos avdeling Q, i kjelleren, tar Carl og han assistent, Assad, opp saken om Merete Lyngaard. Merete var politiker, og godt likt. Men på ferga til Tyskland forsvant hun plutselig. Teorier som selvmord og kidnapping regjerer i media. Nå fem år senere er Carl og Assad på sporet.

Assad er en politisk flyktning fra Syria. Førsteinntrykket er at han er en av de som alltid gliser fra øre til øre, brenner røkelse, drikker svak te og lager sterk mat. Innerst inne er han en villmann. Assad har stillingen som vasker og altmuligmann. Men egentlig er han halvparten av avdeling Q. Han er ekspert på å huske ting, og ser sammenhenger. En egenskap som alle politimenn skulle hatt.

Sammen med Assads evner klarer Carl å lete fram et par ledetråder. Samtidig kjefter han på politisjefen for elendig etterforskning og rapportskriving. Det største gjennombruddet i saken får de hos Meretes bror, Uffe. For mange år siden var Merete og familien i en forferdelig trafikkulykke. Det var glatt på veien, og Meretes far skulle kjøre forbi en bil. I baksetet på bilen herjet barna, og faren ble forstyrret. Meretes mor og far døde, Uffe fikk en hjerneskade. I den andre bilen døde faren, jenta og den ene tvillingbroren som ble født oppi alt dette. Den andre tvillingen fikk varige skader. Siden den gang har ikke Uffe snakket, og legene er usikre på om han i det hele tatt er med oss i denne verden.

Merete er i live. Hun er innestengt i noe som kan minne om et trykkammer. De har holdt henne innestengt i fem år. Og hvert år øker de trykket med en atmosfære. Hun skal pines. Og når Carl og Assad er på sporet, får de det travelt. De åpner slusene, slik at trykket går fra seks atmosfærer til en ganske fort.

Når Carl og Assad først finner familien til denne mannen, aner de ugler i mosen, og sjekker alle bygningene på eiendommen. I det siste huset hører de ulingen fra luft, som siver inn en liten åpning. I rommet utenfor trykkammeret utspiller det seg et drama uten like. Dette ser mørkt ut for både Carl, Assad og Merete. Helt til Assad finner fram villmannen i seg. Det er i disse stunder at backup ikke kan komme fort nok.

Danmarks svar på Stieg Larsson. Jeg gleder meg til fortsettelsen! Dette var bare helt sinnssykt bra! En politimann som ingen liker, men som er best, og en hysterisk assistent med skjulte sider. Jeg gleder meg til å bli bedre kjent med Assad. ANBEFALES!

5 kommentarer:

 1. Fin anmeldelse, Margrethe :) En ting jeg vil tipse deg om er å legge inn en liten advarsel om spoilere. Jeg har lest boken så jeg vet hva som skjer men for noen som ikke har gjort det så vil nok kanskje anmeldelsen avsløre litt for mye ;)

  De to andre bøkene anbefales :D jeg syntes den tredje boken var bedre enn den andre.

  SvarSlett
 2. Enig med Ladybug - du bør virkelig se fram til den siste boka!

  SvarSlett
 3. Tusen takk for tipset, Ladybug. Har gjort noen små endringer nå :)
  Jeg gleder meg til fortsettelsen :D

  SvarSlett
 4. Helt enig med deg at Kvinnen i buret er en flott krimroman. Selve saken som etterforskes er rystende, men humoren i boken gjør dette til en leseopplevelse. Carl Mørck blir skildret med varme, selv om han er en en skikkelig surpomp.

  SvarSlett
 5. Jussi Alder Olsen gjør mye av det samme som Jo Nesbø gjør; de har begge en ganske håpløs antihelt i førersetet, og de klarer å beskrive dem gjennom deres handlinger så godt at ingen kan la være å bli glade i dem. Uansett hvor håpløse de egentlig er!
  skikkelig bra lesing av fantastiske forfattere! :D

  SvarSlett