mandag 7. november 2011

GJENFERD av Jo Nesbø

Harry Hole er tilbake i Oslo, denne gange frivillig. Etter tre år i Hong Kong, der han nesten har fått livet til å gå rundt igjen, får han beskjed om at Oleg, det nærmeste han kommer en sønn, er tatt for drap i Oslo.
Narkodrapet fikk en liten notis i avisa, saken er allerede løst og glemt. Men Harry skal frifinne Oleg.

Denne gangen tar Nesbø oss med på den meste virkelighetsnære historien så langt. Til stor forskjell fra den forrige, "Panserhjerte". Mye har skjedd siden sist Harry var i Oslo; byen har blant annet fått seg en silikonpupp av en ny bydel i Bjørvika, overdosene er nesten borte og det er kommet et nytt dop; fiolin. Et dop som ikke bare minker sjansen for overdose betraktelig, men det er 100 gangen så avhengighetsgivende som heroin.

Gjennom Gustos, den dreptes, tanker får vi høre hele historien. En barndom som var preget av flere fosterhjem og krangling med fosterfedrene.
Og Oleg har savnet "faren" sin, i den tiden han trengte han som mest. Da er fiolin en god erstatter. Gusto og Oleg forvirrer seg inn i et spill de ikke kan komme levende fra, der en må dø. Harry har også fått denne beskjeden i klartekst fra mannen med monopol på fiolin; Mr Dubai. Skyggen som ingen har sett noen gang. Mannen som styrer hele rusmiljøet i Oslo, med god hjelp fra noen politikere.

Ufattelig bra skildring fra Nesbøs side. En bok der man sitter igjen med en følelse av at her har jeg fått et innblikk i hverdagen bland rusmisbrukere. Og Harry blir bare mer og mer nedbrutt...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar