søndag 27. juni 2010

KINESEREN av Henning Mankell

Utrolig nok så er dette den første boka jeg leser av Mankell. Jeg har tenkt på det lenge, og forventningene var på topp. Jeg forventet blod, drap og spenning. Det eneste jeg fikk var drap.
I en liten grend i Nord-Sverige blir nesten hele grenda funnet død en kald morgen på nyåret. Da tar Mankell oss med på en reise to hundre år tilbake i tid, når kineserne var på det aller fattigste. Vi får høre om livet til tre brødre, som rømmer fra landsbyen de bor i, og til kysten for et bedre liv. Det blir de tatt til fange og sendt over havet som slaver i USA. Der bygger de jernbanen fra kyst til kyst. Etter endt tid som slaver vender de to gjenlevende brødrene tilbake til Kina. På turen over havet dør enda en bror. Den siste av de tre brødrene slår seg sammen med to svenske misjonærer, og bygger et hus hvor misjonærene kan spre sitt budskap.
Den siste av brødrene skriver ned sin historie i en dagbok, som mot alle odds ender opp i hendene på en ganske mektig og gal kineser i 2006. Denne kineseren heter Ya Ru, og han bestemmer seg for å ta hevn over alle gjenlevende slektninger av JA, som de kinesiske brødrene var slaver hos for to hundre år siden.

Her er all spenningen over, og boka er ikke halvferdig enda..
Det som skjer videre er at Birgitta Roslin, som er dommer i høyesterett, finner ut at hun er i slekt med disse døde menneskene. Hun begynner å grave i fortiden og finner flere spor som er til stor hjelp for politiet, selv om de syns at hun er en plage. Birgitta reiser til Kina sammen med en venninne. Der blir hun overfalt, noe som i ettertid ser ut som et planlagt overfall, siden hun viser frem et bilde av mannen som hun tror er morderen.
Ya Ru får som fortjent, og jeg har endelig klart å pint meg igjennom boka.

Jeg er ikke imponert over boka, men historien er fin. Man får et fint innblikk i hvordan en kineser kanskje kunne hatt det for to hundre år siden. Kina i dag kjemper for å bli den stormakten Mao kjempet så hardt for at de skulle bli. Men hvis kommunistpartiet i Kina har medlemmer som Ya Ru, kan dette bli skummelt..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar