onsdag 12. mai 2010

DOKTOR PROKTORS TIDSBADEKAR av Jo Nesbø

Her er oppfølgeren til tidenes beste barnebok! Doktor Proktor er nå på ferde igjen. (Innlegg om "Doktor Proktors prompepulver" finner du lenger ned på siden)
Han skulle til Paris for å finne sitt livs kjærlighet, Juliette Margarin, som han møtte for mange år siden. 
Han har reist tilbake i tiden for å forandre historien, slik at han ender opp med Juliette. Alt blir ikke som planlagt, og Doktor Proktor går tom for tidssåpe. Da sender han et brev til Bulle og Lise, og sier at de må komme å redde han. 


Lise og Bulle legger i vei alene til Paris, hvor de finner tidsbadekaret til Doktor Proktor. I Paris møter de mange farer, og får vite om historien bak kjærligheten til Doktoren og Juliette. Det viser seg at Juliette ble tvunget av faren til å gifte seg med Claude Cliché, lederen av de forferdelige flodhestene. De blir kalt flodhester nettopp fordi at de ligner veldig på flodhester. Og hvis du ikke gjør som Cliché sier, så fyller flodhestene lommene dine med småmynter og sender deg til bunnen av elva. 
Når Lise og Bulle reiser tilbake i tiden for å finne og hjelpe Doktor Proktor med å endre historien, møter de mange utfordringer. Blant annet så drar Bulle til Slaget ved Waterloo og det aller første rittet av Tour de France, Lise og Doktoren blir nesten halshugget under den Franske Revolusjonen og de møter også Jeanne d'ark, en ung kvinne som ble brent på bålet for mistanke om hekseri. 
Det er ikke bare Claude Cliché som er fienden. Doktor Proktors gamle partner på kjemisalen, som er hemmelig forelsket i Doktor Proktor, følger etter Bulle og Lise i fortiden. Det er nettopp hun som har funnet opp tidssåpen som de er avhengige av når de skal reise i tid. Hun prøver alt hun kan å unngå at Doktor Proktor og Juliette Margarin ender opp sammen. Heldigvis skjønner hun at det slaget er tapt. 


Jeg er imponert! Hvorfor kunne ikke historietimene være fylt med slike bøker? Dette er en gøyal måte å lære på. Gjennom disse sidene har man vært gjennom noen av de viktigste hendelsene i historien. Selv om kanskje noe av det ikke er helt sant. De barna som leser denne boka vet sikkert ikke at de hendelsene i boka, faktisk har skjedd. Og kanskje det mest interessante er tidsreisene. Men herregud det er underholdende!  
Men en ting har jeg fundert litt på; Er dette virkelig en barnebok, eller er det bare en kamuflert måte for å lære de voksne en lekse? Kanskje tidsreiser ikke er så bra som tidligere antatt? Hvem vet?..

4 kommentarer:

 1. Jeg leste denne boka for sønnene mine, og vi koste oss alle tre!

  SvarSlett
 2. Det skjønner jeg godt! Helt utrolig underholdning for både store og små barn :)

  SvarSlett
 3. om dette e sammendrag av heile boken, med slutten om ? :-)

  SvarSlett
 4. Beste boken jeg noen gang har lest!!!!

  SvarSlett