torsdag 22. september 2016

PAGANINIKONTRAKTEN av Lars Kepler

Jeg fortsetter inn i Kepler-universet, i feil rekkefølge, men hva gjør vel det. Jeg føler ikke at jeg går glipp av noe ved å ikke lese dem i kronologisk rekkefølge. Paganinikontrakten er bok nummer to i serien om Joona Linna.

Denne gangen skjer det flere enkelt hendelser, som blir etterforsket på hver sin kant, men magefølelsen til Joona sier noe annet. Generalinspektøren for DSP, med ansvar for svensk våpeneksport blir funnet død i sin egen leilighet, hengt fra en krok i taket. Alle tegn tyder på selvmord.
Omtrent samtidig som dette blir en fritidsyatch funnet flytende rundt i skjærgården utenfor Stockholm. En ung kvinne blir funnet død, sittende i senga i lugaren. Obduksjonen viser drukning til tross for at hun var tørr da hun ble funnet. Konklusjonen er drap. Ingen drukner seg selv og går og setter seg i senga etterpå.
Søsteren til den drepte kvinnen og hennes kjæreste, Penelope og Björn, blir meldt savnet. Alle tre dro ut på båttur sammen, men bare en er funnet.

Når generalinspektøren for DSP blir funnet død, har de det travelt med å få innsatt en ny generalinspektør. Palmcrona hadde en viktig sak han ikke fikk underskrevet før han døde. Axel Riessen er førstevalget, og godtar kontrakten. En magefølelse får han til å utsette underskriften som Palmcrona døde for å slippe å underskrive. Det viser seg å være lurt.

Joona Linna og Saga Bauer etterforsker sakene sammen, når de endelig finner en fellesnevner: Et fotografi som Penelope Fernandez, den savnede kvinnen, hadde hengende på døra hjemme. Et bilde av fire personer på konsert som skåler i champagne. Det er fire mennesker som har forhandlet frem en kontrakt om kjøp og salg av våpen. Ingenting virker unormalt med det. Helt til de finner ut når bildet er tatt.
Ingen har skjønt viktigheten med dette bildet før nå, og nå renner tiden ut for dem. Alt for mange mennesker har mistet livet i denne saken, inkludert flere etterforskere og politibetjenter. Alle har blitt drept av samme mann, en leiemorder som er på jakt etter Penelope Fernandez, fordi  han tror hun vet for mye. Hun har ingen anelse, men flykter i ren frykt for sitt liv.
Hver gang Jonna tror han har kommet et skritt nærmere svaret, er alltid leiemorderen et skritt foran. Og plutselig skjønner han at Axel Riessen er i stor fare, akkurat litt for sent. Han blir bortført av hjernen bak alt, for å skrive under Paganinikontrakten. En kontrakt som aldri kan brytes.Jeg skjønte ikke hvem hjernen bak denne forferdelige saken var, før Kepler avslørte det i klartekst. Og det tok veldig lang tid før jeg skjønte hvorfor alt dette skjedde. Med andre ord var  det spennende fra begynnelse til slutt. Det er ikke en historie for sarte sjeler. Beskrivelsene er nokså groteske og veldig godt skrevet. På et par punkter i boken syntes jeg at det ble litt død-tid, jeg skjønte ikke helt hvorfor alt dette var med, da det virket helt unødvendig. Men Kepler klarer på eksepsjonelt vis å hente seg inn igjen, slik at senere i historien kobler de på de bruddstykkene vi fikk vite tidligere i boken. Alt er med av en grunn. Virkelig flott lesing!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar