onsdag 22. juni 2016

STALKER av Lars Kepler

Stalker er den femte boken om Joona Linna. Denne gangen er det er svært voldsfiksert morder som filmer sine ofre rett før de blir drept, og legger filmene ut på YouTube. Morderen filmer kvinnene når de gjør helt vanlige dagligdagse ting. Deg virker som om morderen har fulgt etter og planlagt drapene nøye. Det er kun kvinner som blir drept, og alle blir drept med kniv, der multiple knivstikk ødelegger ansiktene deres helt. Politiet ser filmen, og prøver febrilsk å finne ut hvem kvinnene er, for å kunne advare dem. Men det er svært lite informasjon å finne i de korte filmsnuttene.

Politietterforskeren Joona Linna har vært savner i over ett år, og de aller fleste tror at han tok selvmord da han la på svøm og aldri kom tilbake. Dette gjorde han visstnok for å beskytte den dødssyke kona og datteren mot en skummel type. Denne kriminelle typen som truet Linna er nå antatt død, men hvem vet? 
En dag kommer Linna tilbake. Familien har levd i skjul i Nord-Sverige. Kona er nå død, og datteren har flyttet til Frankrike for å studere. Først da denne skumle typen er bekreftet død, kan de komme ut fra skjulestedet sitt. 
Linna er den eneste av sitt slag, og blir dratt inn i etterforskningen av disse kvinnene. Han bidrar i etterforskningen uten å egentlig ha lov til det, men han er uvurdelig for politiet. 

Rocky Kyrklund ble for 9 år siden dømt for drapet på en kvinne. Han har vært innelåst på en psykiatrisk institusjon siden da, fordi han fikk en hjerneskade under en kollisjon, dette første til at han husker svært lite av fortiden sin. Men ved hjelp av hypnose tilsto han drapet. Er det samme mannen dom står bak de nye drapene, eller er den en "Copy cat"? Så er det psykiateren som hypnotiserte Kyrklund. Har han vært helt ærlig under hypnosen? 


Dette er bok nummer 5 i en serie, men jeg ser det ikke nødvendig å lese de første bøkene for å klare å henge med her. Selv har jeg bare lest den første boken, og det er mange år siden. Hvis man har lest alle bøkene i rekkefølge, klarer man nok å henge bedre med, men det er ikke nødvendig. 
Dette er en kriminalroman med fart i! Man må henge godt med i svingene for å få med seg alt, og man kan ikke være noen pyse! Det er sterke skildringer, og jeg satt selv med en følelse av at noen sto og fulgte med meg gjennom vinduet. Etter de tre første kapitlene, ble resten av boka lest i dagslys! 
Sidene fløy av gårde, så denne serien kan absolutt anbefales videre! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar