søndag 12. april 2015

RÅTA av Siri PettersenDette er bok nummer to i serien om "Ravneringene", der vi møter Hirka. Hun er oppvokst i Ymslanda der hun alltid har vært litt annerledes enn de andre barna. Nå har hun forlatt den verden som inneholder Ymslanda, og er kommet til menneskenes verden. Her kjenner hun ingen, hun kan ingenting om denne verdenen og hun skjønner ikke språket. Alt er annerledes, og hun vet ikke hvordan hun kommer seg hjem. Men heldigvis har hun ravnen, Kuro, sammen med seg. Hennes faste følgesvenn den siste tiden.

Hirka befinner seg altså i vår verden. Hun er kommet til York i Storbritannia, og her må hun lære seg normer og regler som er helt annerledes enn hjemme.
Samtidig som Hirka bor i kirketårnet i York, jobber Rime hardt i Ymslanda for å finne henne igjen. Han gjør absolutt alt han kan for å finne henne, og for å finne en mulighet til å ta henne med hjem igjen. Men kommer det skjøre Rådet til å tåle at Ravnebæreren, lederen, har hodet på helt andre steder enn Ymslandas fred og fremtid? Og forsvant alle de Blinde, de likfødte, sammen med Urd da han åpnet Ravneringene? Kan Ravneringene åpnes igjen?
Hirka får fort erfare at flere av Ymslandas sagn og historier er mer sann enn man kunne tenke seg. Og hun som alltid har vært ættlaus, finner ut at hun stammer av en familie med stor fortid og mye makt. Etter hvert finner hun en del svar, men flere og flere spørsmål hoper seg opp. Kommer hun noen gang hjem igjen? Lever Rime? Kommer verden til å overleve? Hvor mange verdener er det? Hvem kan hun egentlig stole på? Og før hun vet ordet av det, ligger verdens fremtid i hennes hender.

Jeg må ærlig innrømme at jeg hadde store forventninger til fortsettelsen av "Odinsbarn", og at jeg nå er litt skuffet. Hele historien ble veldig merkelig når Pettersen tok oss med til vår verden, og når en fiktiv verden som Ymslanda, plutselig skulle kombineres med nåtidens Europa. Men hun klarer gjennom hele boka å holde historien akkurat så spennende at man må lese den ferdig. Og avslutningen er så åpen at jeg nå venter i stor spenning på fortsettelsen. Så i det hele tatt er det et godt helhetsinntrykk, og jeg håper fortsettelsen kommer fort!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar