mandag 22. desember 2014

BLODLEIE av Johan Theorin

Dette er den tredje frittstående boken der handlingen er lagt til Öland, en øy i Østersjøen. Vanligvis er det mest gamle sommerhus, der familier tilbringer ferien, men stenger hyttene på vinteren. Men denne våren er det flere som vender nesen mot Stenvik for å bli der. Dette er blant anner Gerlof, som er en nøkkelperson i de tidligere bøkene til Theorin. Gerlof flytter fra gamlehjemmet til den gamle hytta si. To familier har i mellomtiden bygd seg store, moderne villaer rett bortenfor. Og i den lille nabohytta skal Per og hans to barn tilbringe tiden sammen.
Gerlof sitter utenfor hytta si og leser sin døde kones gamle dagbøker fra 50-tallet, og finner ut at i deres ungdom, når han har vært ute på havet så har hun hatt flere nok så ufrivillige besøk av en "Bytting", som ga henne smykker.
Vendela har begynt å tenke tilbake til barndommen sin i området de nå har bygd seg villa. Hun drømmer seg tilbake til all jobben på gården, "Invaliden" i andre etasje og Alvene som levde på Alvaret midt på øya.
Per blir ufrivillig dratt  inn i farens fortid som konge i svensk  pornoindustri på 50- og 60-tallet. Samtidig som datteren er veldig syk og går stadig inn og ut av sykehuset.

På eksemplarisk vis klarer Theorin å flette sammen flere historier både fra nåtid og fortid, der flere løse tråder fra flere familier sakte men sikkert begynner å få en mening. Men hva har dagbøkene til Gerlofs kone, Vendelas barndom, alvene og fortiden til Pers far med hverandre å gjøre? Finnes alvene? Hvem er invaliden? Og hva skjer med Pers datter?

En historie som sier mye om familieforhold, fortiden og dens lumske hemmeligheter. Lett, men god underholdning i en ellers travel adventstid. Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar