fredag 5. mars 2010

MONSTER av Knut Nærum


Knut Nærum, som de fleste kjenner fra "Nytt på nytt" på NRK, har hatt stor suksess med "madonna gåten".
Nå har han slått til igjen med en nok så blodig skrekkroman fra fremtiden.
I "Monster" befinner vi oss i 2013, Siv Jensen er statsminister i Norge, og polisene er snart borte. Store deler av verden har trodd at isbjørnene er utryddet. Men det tror ikke Davids gale professor. Han mener at isbjørnene er der ute, og han har helt rett.

Isbjørnene er på vandring sørover, mot sivilisasjonen. Da kommer en av de store hotell kongene og starter et prosjekt som onhandler blant annet at isbjørnene skal få bo i reservat på Finmarksvidda og andre store nasjonalparker i Norge. Den gale professoren, David og flere kvalifiserte personer jobber døgnet rundt for å fange og hjelpe isbjørnene.
Hele prosjektet ser ut til å gå veldig bra. Ikke mer enn noen hundre mennesker har mistet livet, og heller ikke mange er skadd. Mange av innbyggerne i Norge er veldig skeptisk til at isbjørnene, de største rovdyrene på land, skal bo så nært innpå dem. Isbjørnene ser ut til å klare å tilpasse seg klimaet og de nye omstendighetene ganske bra, helt til de en dag har bestemt seg for at de ikke skal bo innenfor gjerder lenger.

De kommer seg ut av reservatet og går mot byene, stadig lenger sør og mot Norges største by, Oslo. Isbjørnene kjenner luktene av menneskene, og vet hvor de skal lete. På veien mot Oslo blir flere hundre mennesker drept. Forsvaret og jegere er ute for å ta livet at disse monstrene. Til slutt må Siv Jensen gjøre det hun har fryktet: Hun må hente hjem soldatene fra Afghanistan.
David har vært med på flere nær-døden opplevelser med isbjørn, og det er så vidt han kommer seg unna.


Hva skulle man gjort uten "Mammutsalg"? Salget hvor man kjøper posevis med bøker, uten å egentlig vite hva boka handler om eller om den er bra. Dette er en slik bok.
Jeg hadde egentlig forventet en bok med mye humor og satire, men denne boken er mest blodig. Det er ganske ironisk, for når jeg gikk på ungdomsskolen skrev jeg om klimaet vi har i verden i dag. Og en av teoriene mine var at når polisene smeltet, ville isbjørnene svømme over til fastlandet og ta over verden. Igrunn akkurat det som skjer i "Monster". Selv om jeg føler at den fantastiske humoren til Nærum manglet, så er ikke boken så værst. Hvis man ikke har noe i mot blod og gørr.. Enjoy. :)

2 kommentarer:

  1. Interessant. Han er i alle fall seg selv lik med tanke på at et skrekkscenario i hans eget liv nok ville vært Siv Jensen som statsminister;)

    SvarSlett
  2. Haha, ja :)
    Jeg tror at hvis Siv Jensen hadde vært statsminister hadde jeg også vært litt engstelig. :P

    SvarSlett