mandag 26. september 2016

ILDVITNET av Lars Kepler

Bok nummer tre i serien om Joona Linna. Denne gangen er han suspendert fra jobben sin, siden han tipset om en planlagt politiaksjon i forrige bok. Men det er likevel stort behov for Joonas kompetanse, så sjefen lar han være med på en etterforskning, men kun som observatør. Det vil si at han egentlig ikke kan si eller gjøre noen ting under etterforskningen, og etterforskerne trenger ikke ta hensyn til noe av det han sier heller.

Denne gangen blir en jente funnet død inne på isolatet på et hjem for vanskeligstilte jenter. Der bor det flere jenter med store psykiske problemer, der målet er å få dem tilbake til samfunnet igjen. Jenta som er drept ble slått ihjel, og volden som ble utført på henne er forferdelig. Flere av politietterforskerne kommer løpende ut av rommet for å kaste opp etter å ha sett den døde jenta.
Det som er litt merkelig, er at hun ligger i sengen med hendene over øynene, og har ikke en dråpe blod på kroppen. Men Veggene, gulvet og taket er til gjengjeld dekket av blod.

Da en av de andre jentene som bor på Birgittagården ikke blir funnet etter drapet på Miranda, og sengen hennes i tillegg er innsmurt i blod, er etterforskerne kjappe med å etterlyse henne for drapet på Miranda. Når de da i tillegg finner den ene læreren på gården drept på samme viset inne i bryggerhuset,  skjønner de at de har med en veldig psykisk syk og voldelig morder å gjøre.

Dagen etter ringer en fortvilt mor inn til politiet og melder at sønnen hennes på fire år er savnet. En rar skikkelse, som lignet på en blodig jente tok bilen hennes med sønnen i baksetet, mens hun stoppet på en rasteplass for å tisse i skogen.
Nå har morderen tatt et gissel i tillegg til å ha drept to personer. Kappløpet mot tiden begynner. De må finne gutten før hun rekker å drepe han også.

Håpet svinner raskt da de finner bilen flere meter under vann i elva med sterk strøm. Men magefølelsen til Joona sier noe annet. Det er noe som ikke stemmer her. Han jobber mot strømmen, og må kjempe seg frem via litt utradisjonelle måter, siden han ikke er med som etterforsker. Men han gir seg ikke før han enten har funnet begge i god behold, eller får se likene på likhuset. Noe sier han at en spinkel jente på 15 år ikke kan utføre slik vold mot to mennesker, heller ikke når han innser at gutten enda ikke er funnet død. Da må han jo være i livet enda.

Når alle andre mener de har løst saken, og de kun venter på at rettssaken skal komme opp, føler Joona fortsatt at det er noe som ikke stemmer. Han kjemper mot klokka for å finne løsningen. I tillegg er systemet fryktelig tungrodd når han ikke kan gå den enkle veien. Han er jo fortsatt suspendert fra jobben.
Når han i tillegg til denne saken, får beskjed om at kona og datteren hans har det vanskelig, datteren og kona som han sendte bort for å beskytte dem mot den verste drapsmannen han har være borti. Han må bryte sine egne strenge regler for å kunne forsikre seg om at de har det  bra, samtidig som han finner ut at de har tatt feil person for drapet på Birgittagården.


Dette var helt sykt! Jeg klarte ikke å legge boken fra meg, før siste siden var lest, og jeg i tillegg hadde sjekket flere ganger om det var mer å lese. En relativt tykk bok forsvant på null komma niks. Det var spennende fra første side, og jeg må innrømme at på et tidspunkt var det så godt skrevet og skildret at jeg ikke klarte å sitte hjemme alene å lese. Det var faktisk ganske skummelt. Dette er ikke en historie for sarte sjeler, men absolutt  noe av det beste jeg har lest! Anbefales på det sterkeste!

torsdag 22. september 2016

PAGANINIKONTRAKTEN av Lars Kepler

Jeg fortsetter inn i Kepler-universet, i feil rekkefølge, men hva gjør vel det. Jeg føler ikke at jeg går glipp av noe ved å ikke lese dem i kronologisk rekkefølge. Paganinikontrakten er bok nummer to i serien om Joona Linna.

Denne gangen skjer det flere enkelt hendelser, som blir etterforsket på hver sin kant, men magefølelsen til Joona sier noe annet. Generalinspektøren for DSP, med ansvar for svensk våpeneksport blir funnet død i sin egen leilighet, hengt fra en krok i taket. Alle tegn tyder på selvmord.
Omtrent samtidig som dette blir en fritidsyatch funnet flytende rundt i skjærgården utenfor Stockholm. En ung kvinne blir funnet død, sittende i senga i lugaren. Obduksjonen viser drukning til tross for at hun var tørr da hun ble funnet. Konklusjonen er drap. Ingen drukner seg selv og går og setter seg i senga etterpå.
Søsteren til den drepte kvinnen og hennes kjæreste, Penelope og Björn, blir meldt savnet. Alle tre dro ut på båttur sammen, men bare en er funnet.

Når generalinspektøren for DSP blir funnet død, har de det travelt med å få innsatt en ny generalinspektør. Palmcrona hadde en viktig sak han ikke fikk underskrevet før han døde. Axel Riessen er førstevalget, og godtar kontrakten. En magefølelse får han til å utsette underskriften som Palmcrona døde for å slippe å underskrive. Det viser seg å være lurt.

Joona Linna og Saga Bauer etterforsker sakene sammen, når de endelig finner en fellesnevner: Et fotografi som Penelope Fernandez, den savnede kvinnen, hadde hengende på døra hjemme. Et bilde av fire personer på konsert som skåler i champagne. Det er fire mennesker som har forhandlet frem en kontrakt om kjøp og salg av våpen. Ingenting virker unormalt med det. Helt til de finner ut når bildet er tatt.
Ingen har skjønt viktigheten med dette bildet før nå, og nå renner tiden ut for dem. Alt for mange mennesker har mistet livet i denne saken, inkludert flere etterforskere og politibetjenter. Alle har blitt drept av samme mann, en leiemorder som er på jakt etter Penelope Fernandez, fordi  han tror hun vet for mye. Hun har ingen anelse, men flykter i ren frykt for sitt liv.
Hver gang Jonna tror han har kommet et skritt nærmere svaret, er alltid leiemorderen et skritt foran. Og plutselig skjønner han at Axel Riessen er i stor fare, akkurat litt for sent. Han blir bortført av hjernen bak alt, for å skrive under Paganinikontrakten. En kontrakt som aldri kan brytes.



Jeg skjønte ikke hvem hjernen bak denne forferdelige saken var, før Kepler avslørte det i klartekst. Og det tok veldig lang tid før jeg skjønte hvorfor alt dette skjedde. Med andre ord var  det spennende fra begynnelse til slutt. Det er ikke en historie for sarte sjeler. Beskrivelsene er nokså groteske og veldig godt skrevet. På et par punkter i boken syntes jeg at det ble litt død-tid, jeg skjønte ikke helt hvorfor alt dette var med, da det virket helt unødvendig. Men Kepler klarer på eksepsjonelt vis å hente seg inn igjen, slik at senere i historien kobler de på de bruddstykkene vi fikk vite tidligere i boken. Alt er med av en grunn. Virkelig flott lesing!

søndag 11. september 2016

BARE ET BARN av Hanne Kristin Rohde

Wilma Lind er leder for seksjonen for volds- og seksualforbrytelser i Oslopolitiet. To gutter blir funnet døde, to unge gutter som kom til Norge som enslige asylsøkere, men som forsvant fra mottaket kort tid etter at de kom til Norge. Ingen har lett etter dem siden da.
Samtidig som politiet får beskjed om drapene skal de holde en pressekonferanse. Den ender med at to personer i politiet blir skutt og drept rett foran øynene og kameralinsene til hele presse-Norge.

Wilma her mye å stri med på hjemmebane, siden mannen har flyttet ut, og hun desperat trenger han tilbake. Men jobben hennes er ikke den som egner seg best i et forhold. Det er mange arbeidstimer, stramme budsjetter og få kolleger å lene seg på når det gjelder. Men til gjengjeld er de få kollegene som er der, de beste av sitt slag.

Når Wilma setter igang etterforskningen på drapene på de to guttene, blir hun ganske raskt sikker på at de to sakene har en sammenheng. Det er to ulike distrikter som etterforsker de to sakene, og Wilma får streng beskjed om å holde seg langt unna etterforskningen hun ikke har noe med. Uansett så er hun vitne i skyteepisoden på politihuset. Når saken om guttene rulles opp viser det seg at det er mye mer omfattende enn tidligere antatt. Det er flere gutter som har forsvunnet fra norske asylmottak, og det er flere som er funnet døde.
Flere navn dukker opp til stadighet i etterforskningen, der blant annet noen innad i politiet kanskje ikke har helt rent mel i posen. Det virker som om at de ikke klarer å løse den ene saken, uten at den andre saken er innblandet.


Her er det mye prat. Mange sider som går bort uten noen mening. En skulle jo tro at en kvinne som har vært så høyt i politiet i Norge, kunne skrive en troverdig historie som nesten kunne vært hentet rett fra arkivet. Hanne Kristin Rohde har tilogmed hatt samme jobben som Wilma Lind. Hun klarer å skildre situasjonen i politiet, spesielt vanskeligheten med en kvinne i lederrollen, og stramme budsjetter og få bevilgninger. Men personskildringer er ikke hennes sterkeste side. Jeg personlig synes det er vanskelig å henge med på hvem som er hvem, fordi det er så få "knagger" å henge persontrekkene på.
De første to tredjedelene av boken sitter jeg og vurderer litt om jeg skal orke å lese den ferdig. Men av en eller annen grunn velger jeg å lese hele. Og den siste tredjedelen var verdt å lese. Da var det spennende, og det var mye som skjedde. Da fikk jeg den god-følelsen av at det er gøy å lese.
På grunn av siste del av boken, skal jeg vurdere  å lese fortsettelsen fra Rohde.

MERE BLOD av Jo Nesbø

Denne gangen følger vi Ulf, eller det er iallfall det han kaller seg. Han er på flukt fra Fiskeren i Oslo, på grunn av gjeld. Han ender opp i en liten fjordtarm i Finnmark, og håper at det er langt nok fra sivilisasjonen til at han kommer seg unna.
Men en god del penger på baklomma gjemmer han seg i ei koie på vidda. Der er han alene sammen med seg selv.

Han trekker stadig ned til bygda for å høre rykter om andre søringer på vei nordover. Han vil nødig bli overrasket av Fiskerens menn alene på vidda. Selv om han har fått lånt geværet til en av konene nede i bygda.
Bygda er en typisk liten sivilisasjon i Finnmark på 70-tallet, der læstadianismen rår. Det er et strengt kristent samfunn, der de lever sparsomt.
På en av sine turer til bygda skal Ulf på en bryllupsfest, men ender opp i begravelsen til en av fiskerne fra bygda som forsvant på havet. Der klarer han å bli betatt av enken, som ikke føler sorg overfor den døde ektemannen. Hun levde i et dårlig ekteskap, fylt med vold og tvang. I tillegg var ekteskapet arrangert.
Ulf har mye å skjule, og han klarer ikke helt å bestemme seg for hvor mye han skal fortelle henne. Hun må ikke bli for involvert, men det er likevel hun som er den avgjørende brikken når Fiskerens menn snuser seg nordover.


Hvor Jo Nesbø vil med disse historiene, er for meg ukjent. Her kan det virke som om at han ønsker å belyse hvordan livet i en kristen bygd i Finnmark på 70-tallet var. Det var nok ikke enkelt, men til tider virker dette litt overdramatisert og at han legger mye fokus på noen få ting. Dette er for eksempel kvinnesyn og hva som er en synd og når "man brenner" i helvete fordi man ikke har levd godt nok. Ikke den beste underholdningen, men jeg kom meg igjennom. Dette kan nok være fordi jeg stadig venter på Harry Hole, og at det blir litt kjedelig uten han.

BLOD PÅ SNØ av Jo Nesbø

Olav kan egentlig ingen ting, det vet han selv. Men en ting han virkelig kan, er å drepe folk. Han dreper folk som sjefen hans har sagt han skal drepe. Så finner sjefens hans ut at kona er utro. Olav får da i oppgave å drepe kona til sjefen. Han forfølger henne, og finner ut hvem elskeren er, og ender opp med å drepe elskeren i stedet for kona. Han ble bløthjertet i et lite sekund, for det så ikke ut som at hun likte det. Elskeren viste seg å være sjefens sønn, altså hennes stesønn. Olav har nå drept sønnen til sjefen... Sjefen er ute etter han, i tillegg til kona. Hva gjør han så? Olav skjuler kona i sin egen leilighet, og faller pladask for skjønnheten. De planlegger å reise bort sammen, og aldri komme tilbake. Han bestiller billetter, men fremtiden blir ikke helt som forventet...

Dette er min første Nesbø-bok uten Harry Hole, bortsett fra "Hodejegerne". Dette har jeg i utgangspunktet vært skeptisk til. Hvordan kan han lage en god historie uten Hole? For å vær helt ærlig, så klarte han det sånn akkurat passe. Jeg føler det var mange sider, selv om det er en kort bok, med masse ord, uten at vi egentlig kommer noen steder.

HVITT HAV av Roy Jacobsen

Det er krig i Norge, og det er dårlige tider i nord. Barbro bor på et slags sykehus lenger sør, og Ingrid er på fastlandet for å jobbe og tjene penger. Barrøy er tom og forlatt. Men Ingrid må tilbake, og ror ut alene, lever alene på Barrøy. Helt til Riegel forliser. Flere russiske krigsfanger driver i land på øya, de aller fleste døde. Men Alexander overlevde. Ingrid vet ikke hvor alle kommer fra, og tar vare på og pleier den strandede sjømannen. De snakker ikke samme språk, og forstår lite av hverandre annet enn kroppsspråk. Men likevel er det kjærlighet i luften på Barrøy.
Når lensmannen og en tysk offiser kommer ut til øya for å se etter likene, skjønner hun at hun ikke kan fortelle om Alexander, og gjemmer han i et naust på en holme. Hun ror ut til han hver kveld, og de elsker i høyet. Men det er ikke trygt for han der, så han ror inn til fastlandet og blir borte.

Ingrid våkner opp et sted hun ikke vet hvor er. Hun ble funnet av lensmannen i huset på Barrøy, besvimt og forslått. Ingen vet hvordan det skjedde, og Ingrid husker svært lite. Hun har blitt fraktet til et sykehus, og når hun kommer seg til hektene igjen reiser hun sørover til Barrøy igjen på et skyssbåt som er på vei sørover med Finnmarkinger. Hele Finnmark er brent ned stav tyskerne, de er på flukt.

Hjemme på Barrøy er hun nok en gang alene. Men nå er hun gravid og Barbro er på vei hjem igjen, og livet går sin gang. De kommer inn i de gode gamle rutinene på Barrøy. Men Ingrid skjønner at dette ikke er noen fremtid for dem. To kvinnfolk og en liten unge alene på en øy. Hun må få Lars hjem igjen. Han bor nå i Lofoten med sin kone og barn. Men hvordan skal de få plass til alle? De må utvide Barrøy. Finnmarkingene som endte opp i området er dyktige arbeidsfolk, og bygger nytt hus på Barrøy.

Drømmen om å skape et levedyktig samfunn på Barrøy, der kvinnfolkene driver gården og marka, mens mannfolkene er på havet, er innen rekkevidde.

Det er helt fantastisk å lese om livet på den tida, der de levde fra hånd til munn, og der krigen satte sine spor uten å egentlig være der. Det var idyllisk å kunne sitte på Dønna en varm og lys sommerkveld, og føle ag Barrøy bare var en liten rotur ut i havgapet. Jacobsens familie kommer fra Solfjellsjøen på Dønna, og han har selv bodd der og hentet inspirasjon til bøkene. Fantastisk lesing!!

JEG ER PILEGRIM av Terry Hayes

Pilegrim er pensjonert hemmelig agent. Han har vært den beste, og har vært leder for Divisjonen. Topp hemmelig selvfølgelig. Opp gjennom årene har han hatt så mange forskjellige identiteter, at jeg tror han selv er usikker på hva han egentlig heter. Han lever de glade dager i Paris, og livet som hemmelig agent er over. Trodde han. Hans hemmelige liv blir avslørt av en etterforsker i New York, og nå må han tilbake for å slette alle spor av hans tidligere liv.

I tillegg til dette blir han dratt inn i en mordetterforskning, bare for å bistå politiet. Det ser ut til at morderen han utført det perfekte drapet, etter oppskrift fra hans egen bok utgitt under pseudonym. Det viser seg å være en langt mer kompleks sak, og når verden i tillegg står overfor et terrorangrep utført av et spøkelse, da er det bare Pilegrim som kan redde oss. Han reiser til Bodrum, for å finne spøkelset, under dekkhistorien om at en amerikansk statsborger har blitt finnet død. Pilegrim kjenner tidspresset når det bare er dager igjen til spøkelset slipper løs en veldig dødelig form av sykdommen kopper, som vil ramme hele verden. Vaksiner virker ikke, og noe kur finnes ikke.

Hvordan skal man da lure en mann, som til nå ikke har gjort en eneste feil? Vi vet ingen ting om denne mannen, men likevel må Pilegrim finne han i tide.

Denne sommeren valgte jeg en tykk bok, over 700 sider, slik at den skulle vare en stund, og at jeg slapp å ta med så mange bøker på ferie. Det var dårlig planlegging. Sidene forsvant, og nå er jeg glad jeg tok med en ekstra bok, bare sånn i tilfelle..
Gjennom boken følger vi Pilegrim, der han forteller om jakten på terroristen, når han først fikk nyss om han, hva han holdt på med, og samtidig får vi historier fra livet som hemmelig agent. En utrolig interessant bok, som var spennende fra første side!