lørdag 2. januar 2016

ET HELT HALVT ÅR av Jojo Moyes

Louisa bor sammen med mor, far, søster, nevø og bestefar i et lite hus i en liten by utenfor London i England. Det er vanskelige tider, arbeidsledigheten er stor, og utgiftene like store. Hele familien er helt avhengig av at alle som kan jobbe og bidra økonomisk, gjør dette. Det er ikke alltid enkelt uten ordentlig utdanning. Etter en tid på trygd får Lou tilbud om et intervju til en jobb der hun skal ta vare på og underholde en mann som har en ryggmargsskade, og dermed sitter i rullestol. Denne mannen er Will, en ung mann med hele livet foran seg. Helt til trafikkulykken som gjorde han lam fra nakken og ned, kun med litt følelse i en arm. Han har nå bestilt seg time på et sykehus i Sveits for aktiv dødshjelp. Hans mor ansetter Lou som et siste desperat forsøk på at han skal forandre mening. Hun har 6 måneder på seg.

Lou liker ikke Will, og Will liker ikke Lou. Hun har fått beskjed fra Will om å la han være i fred, og beskjed fra hans mor om at han ikke får være alene i mer enn 10-15 min av gangen. I frykt for selvmord. Lou må gjøre noe drastisk for å få tent livsgnisten igjen. Der begynner ideen om aktivitetskalenderen. Hun skal tvinge han på utflukter hver dag, for å vise han at folk i rullestol også har noe å leve for. Hun lærer på den harde måten at det er mye som må planlegges og tilrettelegges før en i rullestol kan dra på konserter, på kafé eller på stranda.
Will blir sakte men sikkert litt mer interessert i denne rare Lou, og etterhvert blir de gode venner. Da kan Lou spille gullkortet: å ta med Will på tidenes ferie.
Mye skal klaffe, og mange skal overtales, og enda mer må planlegges nøye. Klarer hun da å overtale Will til å leve videre?

En fantastisk historie, der sidene bare flyr av gårde. Man vil bare lese mer! Ryktene sier at det er en fortsettelse. Den gleder jeg meg til!