mandag 23. november 2015

THE FIRE CHRONICLE av John Stephens

De tre søsknene er nå tilbake på det gamle, fæle barnehjemmet i Baltimore etter at de fant Atlaset som styrer tiden i Cambridge Falls. Onde trollmenn er også på jakt etter de tre bøkene, og barna er nå i fare. I tillegg til at de blir jaktet på av de ondeste og mektigste trollmennene i verden, så er det veldig viktig at de finner bøkene først.

Dire Magnus' menn finner barna på barnehjemmet, og for å redde søsknene tar Kate med seg en av mennene til Dire Magnus til fortiden for å bli kvitt han. Men Kate besvimer, og Atlaset forsvinner. Hun er fanget i fortiden.

I nåtiden må nå Michael vise at han kan være den eldste og ta ansvar for lillesøsteren. De er på rømmen fra Dire Magnus' menn, og kappløpet om The Fire Chronicle - Boken som styrer livet - har begynt.

Michael kjenner kraften i boken trekke han nærmere og nærmere, helt til de står i isødet i Antarktis. Boken trekker Michael, Emma og Gabriel, en god venn og hjelper fra Cambridge Falls, mot en hule. En skulle jo tro at huler i Antarktis var fylt med snø og is, men neida. Her bor alvene, og de bor midt i en varm skog med en aktiv vulkan som truer med å eruptere når som helst. Boken er, som forventet, godt bevoktet, men at det skulle være en drage som var vokter, hadde ikke Michael regnet med. Har han den styrken han trenger for å finne boken, og i tillegg klare å passe på den, og være sterk nok til å bruke den riktig?

Oppfølgeren til "The Emerald Atlas" leverer etter forventningene! Spenningen er til tider til å ta og føle på, og nå historien i tillegg foregår både i nåtid og i fortiden, så blir det ekstra spennende. Det gjør også at man må følge litt ekstra med, for å henge med i historien. Nå ser jeg virkelig frem til avslutningen av trilogien om "The Books of Beginning", der søsknene leter etter den siste boken.

mandag 16. november 2015

THE EMERALD ATLAS av John Stephens

Dette er første boken i trilogien om "The Books of The Beginning", der Stephens introduserer oss for søsknene Kate, Michael og Emma. Kate som er den eldste har kun få minner om sine foreldre, men hun husker julekvelden da foreldrene forlot dem, og de ble sendt på barnehjem. Siden den gang har de bodd på utallige barnehjem, det ene verre enn det andre.
Nå skal de flyttes til et barnehjem i en by ingen har hørt om, og det meste virker merkelig når de ankommer. De skal bo på en øy med høye fjell, som de ikke kunne se da de reiste over innsjøen, huset de skal bo i virker som om det har vært ubebodd og forlatt i flere år, det er ingen barn i byen, samt at det kun er de tre som skal bo på barnehjemmet.

Huset er svært, og kan minne om er labyrint. På oppdagelsesferd gjennom huset kommer de over en hemmelig gang til noe som kan virke som et kontor. Nysgjerrige som barn flest er, finner de en interessant bok. Den ser gammel ut, men er helt tom.
Tidligere på dagen hadde hun fått et gammel bilde fra vaktmesteren på barnehjemmet. Når Kate da legger dette bildet på en av de tomme sidene i boka, befinner alle tre seg plutselig der bildet ble tatt. De har nå kommet til samme byen de bor i nå, men de har reist tilbake i tiden.
Cambridge Falls i fortiden er ganske annerledes enn nåtiden. En ond heks har tatt over byen, alle mennene jobber døgnet rundt i gruvene, barna holder hun fanget i huset sitt (som er det samme huset Kate, Michael og Emma bor i i nåtiden), mens mødrene fortvilet prøver å få sine menn og barn tilbake. Denne onde heksa er nemlig på utkikk etter en veldig mektig bok som for mange hundre år siden ble gjemt inne i fjellet i Cambridge Falls.
Kate, Michael og Emmas eneste styrke mot heksa, er deres sterke bånd som søsken og familie. Men når fortiden deres kommer frem, viser det seg at det var forutbestemt at akkurat de tre barna skulle dukke opp i Cambridge Falls og finne den mystiske boken på kontoret i barnehjemmet. Vil de klare å kommer seg tilbake til nåtiden?

Enormt spennende bok! Anbefales virkelig! Det som fanget min oppmerksomhet og gjorde at jeg valgte denne boken, var fordi en anmelder hadde beskrevet den som en god blanding Harry Potter og Narnia, to serier som har fascinert meg opp til flere ganger. Veldig spennende historie, med flere vendepunkter man ikke så komme, noe som gjør historien veldig spennende og uforutsigbar. Selv om enkelte ting er veldig opplagte, klarte iallfall ikke jeg å forutse hvordan boken endte. Gleder meg allerede til fortsettelsen!

HJERTET I PARIS av Paula McLain

Det som vekket interessen min for denne boken, var navnet Ernest Hemingway. Dette skal da være historien om Hemingways liv, og hvordan han ble en kjent forfatter. Det hele er fortalt av hans første kone, Hadley.

En ung Hemingway møter en litt eldre Hadley, og de faller pladask for hverandre. Til stor fortvilelse fra familie og venner. De gifter seg raskt, og bestemmer seg for å flytte til Paris, da Hemingway har større sjanse for å slå gjennom som forfatter der. Hele livet til både Ernest og Haldey handler om hans karriere, og hun legger hele sitt liv på hylla for hans del.
Det å skulle gjøre seg en karriere av å være forfatter er ikke enkelt, og det tar lengre tid enn de hadde sett for seg. Hadley har et ønske om å få barn, men har forståelse for at det må vente til fordel for karrieren til Ernest. Men plutselig så skjer det. Hun blir gravid, til Ernests store fortvilelse.

Hemingway jobber hardt for å tjene penger til barnet, samtidig som Hadley trives i morsrollen. Flere av vennene deres i Paris har noen ganske alternative forhold, der de har flere partnere, eller er sammen med partner av samme kjønn. Om mulig, så ble Hemingwat noe inspirert av dette. Han hadde iallfall ikke nok med bare sin kone, og tar hennes beste venninne som elskerinne bak hennes rygg.

Som kjent hadde Ernest Hemingway flere koner og enda flere elskerinner opp gjennom årene, og fant liksom aldri roen sammen med en kvinne. Men kanskje var det det som var nødvendig for å bli en forfatter av hans slag.


Dette er en tungrodd og litt kjedelig bok. Jeg kom meg gjennom boken, men kun fordi sinnet mitt kom frem mot slutten da Ernest åpenbart kjører livet sitt på skakke.
Noe av det som irriterer meg gjennom hele boka, er at Hadley hele tiden sier at de er fattige og ikke har penger. Men de har både barnepike daglig, de spiser ute og er ute på byen og drikker seg fulle flere ganger i uken, i tillegg til at de reiser utrolig mye. Kanskje var det vanlig på den tiden, hvem vet.
Dette var ikke helt boken for meg, men kanskje en Hemingway-fan vil like den bedre.