fredag 28. august 2015

DEN TALIBANSKE CRICKETKLUBBEN av Timeri N. Murari

Afghanistan har tidligere vært et fritt land. Kvinner kunne gå ute på gaten uten burka, de kunne jobbe og leve livene sine på lik linje med menn. Helt til Taliban kom.

Dette er historien om Rukhsana, som er en høyt utdannet kvinne og journalist fra universitetet i Dehli, men som bor i Kabul i Afghanistan. Hun jobbet i en avis, og var en anerkjent journalist. Helt til Taliban kom. Nå får hun ikke lov til å jobbe, får ikke gå ut uten å ha med seg en mannlig slektning eller å gå ut uten burka. Hun lever bak husets fire vegger og ser verden gjennom en netting. Men hun er kritisk til de nye styret, og skriver derfor regimekristiske artikler og sender til utenlandske aviser.
Familien har arrangert at hun skal gifte seg med en venn av familien, en mann hun har kjent hele livet. Hun har godtatt familiens avgjørelse, men liker den ikke. Hennes livs kjærlighet møtte hun nemlig i India på universitetet. Men hun har også godtatt at hun aldri kommer til å møte han igjen.

En dag blir hun kalt inn på teppet hos en av Talibans ministere. Det er stor usikkerhet om hvorfor hun er kalt inn. Har hun gjort noe galt? Hva kommer til å skje med henne? Det viser seg at de fleste journalistene fra de anerkjente avisene i Kabul også er kalt inn. Ministeren har bestemt seg for at Afghanistan og Taliban skal vise verden at de er et godt land. Derfor skal de melde Afghanistan inn i det Internasjonale Cricketforbundet. Cricket som er en sport som helt til nå har vært ulovlig i Afghanistan. Det vil si at all sport, utenom fotball har vært ulovlig.
Afghanistan skal arrangere cricketturnering, der vinnerne får dra til Pakistan for å trene med deres landslag.

Nå begynner tankene å spinne hos fetterne til Rukhsana. De har nemlig lenge ventet på muligheten til å forlate landet, og starte et nytt liv i et annet land. De må bare lære seg å spille cricket først. Da er det jo en stor fordel at Rukhsana spilte cricket på skolelaget i Dehli, og hun vil væe den perfekte treneren. Problemet er bare at de har bare tre uker på seg til å mestre spillet, i tillegg til at de må spille mot det Afghanske landslaget. Er det mulig å lære en gjeng mannfolk å spille cricket på tre uker, når kvinner ikke har lov å gå ut uten burka? Og når hun da i tillegg er etterlyst av ministeren, må hun gjemme seg.

Vi følger Rukhsana gjennom prøvelsene hun møter, både med morens sykdom, å bo langt borte fra sin forlovede, savnet etter hennes egentlige sanne kjærlighet, og veien tilbake til cricketen. En utrolig spennende bok, som viser hvordan kvinner har levd i Afghanistan etter at Taliban kuppet landet i 1996. Den eneste fremtiden de har er å klare å komme seg ut av landet, og komme fri fra Taliban.

mandag 3. august 2015

SE MEG MEDUSA av Torkil Damhaug

Axel Glenne lever det man kan kalle det perfekte liv. Han har en fantastisk kone, tre barn, villa på Nesodden og privat legepraksis midt i Oslo sentrum. Axel er tvilling, men han har ikke  sett sin bror på mer en 20 år. Plutselig ser han broren i byen, og etter dette blir livet hans snudd helt på hode.

En kvinne blir funnet drept i Nordmarka. Politiet finner bjørnespor rundt liket, i tillegg til at kvinnen er opprevet av noe som kan se ut som en bjørnelabb. Axel Glenne er den siste personen som har sett og snakket med kvinnen før hun ble drept. Politiet er på leting etter et stort rovdyr i skauen rett utenfor hovedstaden, og media skaper frykt blant befolkningen. Og ikke blir det bedre av at en ny kvinne blir funnet drept. Også denne gangen med bjørnespor rundt. Men denne gangen blir kvinnen funnet i Frognerparken, midt i tjukkeste Oslo. Det tar ikke politiet lang tid å finne ut at den drepte kvinnen var pasient hos Axel Glenne.

Midt oppi alt dette tar Axel imot student på legekontoret hans, og hun har større planer enn kun å være veileder og student. Hun er ute etter noe mer, og Axel faller pladask for triksene hennes. De har et hett forhold bak ryggen på kona til Axel. Han forteller mer enn gjerne om familien sin, og får plutselig en stor trang til å snakke om tvillingbroren. Han som ellers er tabu i familien.

Politiet bruker uvanlig lang tid på å nøste opp i historien for å sette sammen de løse endene, men det lover ikke godt for Axel Glenne.

Dette er min første erfaring med Torkil Damhaug, etter et posesalg på bokhandelen. Fra første side er nysgjerrigheten min pirret såpass at jeg er nødt til å lese videre. Gjennom hele boken sliter jeg med å finne ut hva det er med denne tvillingbroren. Og hva i alle dager gjør en bjørn midt i Oslo?
Slutten har jeg litt delte meninger om. Hvordan drapene og sporene etter bjørnen var veldig overraskende. Men jeg fikk ikke noe ordentlig svar på hva greia med tvillingbroren er. Lit skuffende, men med en åpen slutt kan man jo dikte opp sin egen. Absolutt verdt å lese.