lørdag 14. mars 2015

ODINSBARN av Siri Pettersen

Odinsbarn er født halelause, de har ikke Evna i seg, de bringer de Blinde til Ymslanda og de sprer Råta. Det sier historiene. Men ingen har noen gang sett et Odinsbarn før. Ingen har heller ikke sett de Blinde. Finnes de da? 
Hirka mistet halen da hun var baby, da tok ulven den. Arret på ryggen viser det. Men når Hirka er Ritemoden og skal reise inn til Mannfalla for å delta i Ritet, forteller far at han likevell ikke er faren hennes. Han fant henne halelaus i snøen, forlatt og alene. Hirka kan heller ikke favne, slik som de andre på hennes alder burde kunne nå. For Seeren skal jo bestemme om Evna er sterk nok i dem, for å gå på de gode skolene i Mannfalla. 
Rime og Hirka har gjennom årene kjempet om hvem som er den sterkeste, og hvem av dem som er mest fryktløs. Selv om Rime er noen vintre endre enn henne. Han skal arve en av stolene i Rådet etter bestemoren, og han har siden han var Ritemoden bodd i Mannfalla og gått på eliteskolene der. Når han etter flere år kommer tilbake til Elveroa, klarer han da å lære Hirka å favne? For hva kommer Rådet og Seeren til å si hvis hun ikke har Evna i seg? 

Norsk fantasy som er gode historier, er sjelden kost. Men Siri Pettersen har klart det. En historie som fenger fra første side, og der jeg virkerlig gleder meg til fortsettelsen. "Odinsbarn" er første bok i trilogien "Ravneringene", og bok nummer to er allerede kommet ut ("Råta"). Pettersen skriver i en verden som minner om Norrøn tid, men her tror de ikke på de gamle gudene (Odin og Tor), men på Seeren, som er en ravn. Hvilke vesener personene er, er litt vanskelilg å si, men de ligner på mennesker hvis man ser bort fra halen. De har evner som mennesker ikke har, dette kalles å Favne, og evnene gjør at de er nærmere og går mer i ett med naturen. Noen kan for eksempel snakke med ravnene, andre kan snakke med stein. 

Dette er absolutt en verden jeg anbefaler å drømme seg bort i! Jeg gleder meg til fortsettelsen!!