fredag 26. desember 2014

VIRUS av Paul McEuen

Dette er en helt ny forfatter for min del, har aldri lest noe av han før. Men foreløpig skal ha få tvilen tilgode.
Handlingen er lagt til Cornell-universitetet i Ithaca, New York, USA, der en forsker innen biologi, Liam Connor, ble kjent med et farlig biologisk våpen under andre verdenskrig. Da klarte de å stoppe spredningen, de klarte å unngå en pandemi. Nå, flere tiår senere er dette våpenet igjen en stor fare for hele kloden. Våpenet er en sopp som spiser opp mennesket innenfra og sprer seg veldig raskt, man dør en langsom, pinefull død, hvis man ikke klarer å ta selvmord før det går så langt. Det finnes ingen kur.
Under krigen skulle japanerne ta igjen etter tapet, og sendte sju kamikazekrigere for å spre soppen til hele verden. De allierte klarte å stoppe dem den gangen.
Kvinnen som truer verden denne gangen bruker alle virkemidler hun har for å få kloa i uzumakien, soppen. Hele USAs toppledere gjør alt de kan for å stoppe denne kvinnen. Samtidig jobber Connors familie og nærmeste kolleger for å finne ut hvor han gjemte soppen for så lenge siden. I tillegg må de finne ut hva han egentlig visste. Han sender dem ut på en skattejakt for å finne spor,  han leder dem gjennom et skattejakt for å unngå at kunnskapen havner i feile hender. Men det kan være for sent allerede. Folk begynner å få symptomer.

Man skal ikke dømme boken etter omslaget, heter det. Det gjorde jeg denne gangen. Omslaget så skikkelig interessant ut, og når jeg så at deler av handlingen var lagt til andre verdenskrig, så var jeg solgt. Jeg er litt skuffet, jeg hadde forventet mer. Boken var spennende helt til siste slutt, men jeg fikk ikke den "wow-effekten" jeg hadde forventet. Alt i alt en god bok, men ikke det beste jeg har lest.

mandag 22. desember 2014

BLODLEIE av Johan Theorin

Dette er den tredje frittstående boken der handlingen er lagt til Öland, en øy i Østersjøen. Vanligvis er det mest gamle sommerhus, der familier tilbringer ferien, men stenger hyttene på vinteren. Men denne våren er det flere som vender nesen mot Stenvik for å bli der. Dette er blant anner Gerlof, som er en nøkkelperson i de tidligere bøkene til Theorin. Gerlof flytter fra gamlehjemmet til den gamle hytta si. To familier har i mellomtiden bygd seg store, moderne villaer rett bortenfor. Og i den lille nabohytta skal Per og hans to barn tilbringe tiden sammen.
Gerlof sitter utenfor hytta si og leser sin døde kones gamle dagbøker fra 50-tallet, og finner ut at i deres ungdom, når han har vært ute på havet så har hun hatt flere nok så ufrivillige besøk av en "Bytting", som ga henne smykker.
Vendela har begynt å tenke tilbake til barndommen sin i området de nå har bygd seg villa. Hun drømmer seg tilbake til all jobben på gården, "Invaliden" i andre etasje og Alvene som levde på Alvaret midt på øya.
Per blir ufrivillig dratt  inn i farens fortid som konge i svensk  pornoindustri på 50- og 60-tallet. Samtidig som datteren er veldig syk og går stadig inn og ut av sykehuset.

På eksemplarisk vis klarer Theorin å flette sammen flere historier både fra nåtid og fortid, der flere løse tråder fra flere familier sakte men sikkert begynner å få en mening. Men hva har dagbøkene til Gerlofs kone, Vendelas barndom, alvene og fortiden til Pers far med hverandre å gjøre? Finnes alvene? Hvem er invaliden? Og hva skjer med Pers datter?

En historie som sier mye om familieforhold, fortiden og dens lumske hemmeligheter. Lett, men god underholdning i en ellers travel adventstid. Anbefales!