mandag 8. september 2014

LEGENDEN OM NARNIA av C.S Lewis

Denne sommeren bestemte jeg meg for å virkelig ta fatt på C.S Lewis' Narnia. Jeg begynte på dette monsterverket av en bok for mange år siden, men ble aldri ferdig. Legenden om Narnia er en fortelling i sju bøker der vi følger landet Narnia fra begynnelse til slutt.
Narnia er et land der dyrene og trærne kan snakke, og det ikke er så mange mennesker.

Den mest kjente av de sju bøkene er Løven, heksa og klesskapet, men Prins Caspian er også kjent. I den førstnevnte møter vi fire barn som blir konger og dronninger i Narnia. Disse regjerer i landet i mange år, før de vender tilbake til sin egen verden. Tiden er nemlig ikke den samme i Narnia som hjemme. Derfor, når de vender tilbake til Narnia, har det gått mange år der. Når barna etterhvert begynner å bli for gammel til å komme til Narnia, kommer fetteren deres til nytte.

Slik som alle andre land i verden møter Narnia på utfordringer, og disse kjente kjeltringene. I utgangspunktet var det ingen ondskap i Narnia, men blant andre Heksa Hvit klarte å snike seg inn. Barna blir tilkalt når Narnia møter nye farer, og trenger deres hjelp. Men gjennom hele Narnias levetid, er Aslan ikke langt unna. Aslan er den store løven som dannet Narnia. Han kan ikke løse alle problemene selv, men med god hjelp fra barna ordner det meste seg.

Det er helt utrolig for en fantasi denne mannen har hatt! Det er helt utrolig, og jeg skjønner ikke hvorfor ikke mine foreldre leste dette til meg da jeg var yngre. Historiene er ikke for lange, og språket er enkelt. Rent språkmessig er ikke setningene godt oppbygd, men språket er veldig billedlig. Det er enkelt å se for seg hva som skjer, selv om ikke detaljene tar for stor del av historien.
Kan virkelig anbefales til både små og store barn!

THE HOBBIT av J.R.R Tolkien

Nå har jeg sett alle filmene som omhandler Ringenes Herre, og de to første filmene som er basert på boken "The Hobbit". Og jeg forstår virkelig ikke hvorfor folk blir så fascinert og oppslukt i dette. Det er rett og slett fem filmer (til nå), der svette og skitne menn av ulike slag vandrer rundt, og sloss litt innimellom. Jeg skjønner det virkelig ikke. Så derfor bestemte jeg meg for å begynne på bøkene. Det MÅ da vell være noe mer, som ikke kommer frem på skjermen?

Etter å ha pløyd gjennom denne relativt korte pocketboka, skjønner jeg det fremdeles ikke. 276 sider skal bli til tre filmer på over tre timer hver (!!!!). Ettersom jeg har sett de to første filmene fra før, var det som tilsvarer den første filmen i boka ganske kjedelig. Den er VELDIG korrekt i forhold til boka.
Film nr. to er mer ulik boka. Der skjer det faktisk ganske mye samtidig som de vandrer en distanse som ligner månen og tilbake igjen. Når jeg da nærmer meg slutten av film nr. 2, så innser jeg at film nr. tre er basert på de siste 60 sidene i boka. Den filmen kommer til å bli laaaaang!
Ettersom disse svette og skitne mennene har et oppdrag de skal igjennom, skjønner man jo litt hvordan dette kommer til å gå. Men jeg ble faktisk ganske så overrasket. Det var liksom ikke slik jeg hadde sett for meg slutten. Et vendepunkt som var absolutt nødvendig for historien.

Hobbiten gjorde seg bedre på papir enn på skjermen, absolutt! Så nå er vell det neste spørsmålet: Er Ringenes Herre også bedre på papiret? Det spørsmålet har jeg ikke bestemt meg for om jeg skal besvare enda, for i følge filmen er det enda mer vandring, over enda lengre distanser der...