fredag 23. juli 2010

LABYRINTEN av Kate Mosse


Jeg må innrømme at jeg hadde dårlige tanker om denne boken før jeg leste den og hadde tenkt å hoppe over den. Jeg har faktisk utsatt den siden 2007.. 
Til å begynne med kan jeg jo si at det er en utrolig fin historie. Om hvordan det var på 1200- tallet kontra i dag. Hvordan fortiden påvirker fremtiden, og hvordan et liv kan påvirke et annet, selv om det er nesten 900 år imellom. 

På 1200- tallet levde Alaïs i Carcasonne i Frankrike. Faren hennes var bestyrer og rådgiver for vicomte Tencavel. Vicomte er, i følge wikipedia, en arvelig høyadelig tittel som ble blir brukt i mange europeiske land. Tittelen er under greve og over baron. 

Faren til Alaïs er med i Noublesso  de los seres. En hemmelig orden, som har som oppgave å beskytte det som vi kjenner som den hellige gral. Faren hennes betror seg til Alaïs, slik at hun kan bli han etterfølger. Ordenen beskytter tre bøker, som tilsynelatende kommer fra Jerusalem og er over 1000 år gamle. Bøkene inneholder sannheten om den hellige gral. 
Det Alaïs og faren ikke vet er at Alaïs' søster, Oriane, vet om ordenen og bøkene og prøver å få tak i dem. Hun bruker Alaïs' husbond for å få tak i den informasjonen hun trenger. Oppi alt dette kommer store tropper fra nord for å, slik jeg har forstått det, drive ut katarene og gjenreise den katolsk kirkens religiøse autoritet. 

I 2005 er Alice med i et utgravningsområde i Frankrike. Der finner hun en grotte med to skjelletter og en spesiell labyrint i. Fortiden er plutselig veldig nær, og store hemmeligheter våkner til live igjen. Alice blir forfulgt og mennesker rundt henne forsvinner. Hun finner ut om Noublesso og labyrinten. Men det mangler fortsatt flere biter. Helt til hun arver alle eiendelene fra tanten sin som hun aldri har hørt om. Da finner hun Audric Baillard. Han ser ut til å vite alt om Noublesso og hva som skjedde med Alaïs og hennes nærmeste for nesten 900 år siden. 

Store krefter blir satt løs når en kvinne prøver å åpne gralen og finne hemmeligheten. Men det hun ikke vet er at gralen bare viser sine hemmeligheter for de utvalgte. 

Dette er en utrolig forvirrende bok. Det er mange detaljer, som jeg sannsynligvis ikke har fått med meg, som er avgjørende for å forstå. Ikke nok med at det er kompliserte detaljer, så er det mange ord og uttrykk som er på fransk. Jeg har selv spansk på skolen og forstod bare brøkdeler. et lite minus. 

Det er akkurat som om Alaïs og Alice er samme person , eller at Alaïs lever inne i Alice. For eksempel så har Alice et kutt på armen som hun ikke vet hvor kommer fra. Da viser det seg at det er samme kuttet som Alaïs fikk under en seremoni for å finne gralen, i år 1200 og noe. Si fra om jeg har missforstått dette helt, men som sagt var jeg ikke optimist før jeg begynte på denne boken. Man kan vel si at det Alaïs gjorde var å beskytte bøkene og å lete etter dem. Mens Alice finner grotten for seremonien og prøver å forstå, 900 år etter. 

Men alt i alt er jeg positivt overrasket over boken, og kan anbefale den! Utrolig god historie! 

tirsdag 6. juli 2010

HYPNOTISØREN av Lars Kepler

I Hypnotisøren møter vi Erik Maria Bark, som er hypnotisøren. Han jobbet som aktiv hypnotisør på 90-tallet. Han mente at hypnose kunne hjelpe sterkt traumatiske pasienter, inntil han blir anmeldt for trakassering. Da lover han å aldri praktisere hypnose igjen. Helt til han møter politietterforsker Joona Linna.

En hel familie er funnet brutalt drept i hjemmet sitt, den eneste overlevende er sønnen. Alle har mange knivstikk, og det er så vidt sønnen er i live. Erik hypnotiserer sønnen for å finne ut om han så gjerningsmannen. Gutten, som heter Josef, tilstår alle drapene.

Når Josef rømmer fra sykehuset for å drepe Erik, begynner et kappløp mot tiden. Samtidig som dette skjer, blir kona og sønnen til Erik sterkt neddopet, og sønnen blir kidnappet. Det er svært alvorlig, siden Benjamin er bløder og må ha medisin minst en gang i uka. Josef er veldig ustabil og psykisk syk. Han jakter på Erik, mens han og kona febrilsk prøver å finne sønnen sin.

Erik må grave lang tilbake i tid, til da han var hypnotisør, for å finne kidnapperen. Situasjonen som Erik og kona Simone er i tærer på ekteskapet, og julen er rett rundt hjørnet..

Hypnotisøren  er den første boka i en serie på 3 (eller 4) bøker. Jeg likte boka veldig godt. Selv om drapsmannen ble avslørt ganske tidlig, synes jeg at Lars Kepler klarte å bevare spenningen. Det var veldig få dødpunkt, stort pluss for det! Lars kepler er et pseudonym; Alexander Ahndoril og Alexandra Coelho Ahndoril er hjernene bak boka. Nå gleder jeg meg til bok nr. 2 :)