tirsdag 28. april 2009

KURT BLIR GRUSOM av Erlend Loe

Dette er den andre boken om truck-kjøreren Kurt. Livet hans er sånn som det alltid er, helt til han finner en sovende mann på kaikanten. Plutselig reiser mannen seg og går ut i havet. Sovende. Kurt stuper etter mannen, og som belønning for heltedåden får han en gigantisk diamant. Diamanten leverer han til en gullsmed, og får 50 millioner kroner for den. Kurt slutter i jobben, og begynner å kjøpe alle mulige slags ting. Når han blir lei av å kjøpe, vil han bestemme. Så han blir statsministerkandidat. Han og Bud, den yngste av Kurts tre barn, jobber hardt med valgkampanjen, og når valget kommer er det kun Kurt som stemmer på seg selv. Resten stemmer på den forrige statsministeren. Dette gjør at Kurt blir veldig sint. Han tar den asfaltknuseren som han kjøpte før valgkampen, og knuser hele byen. Tilogmed kongen blir rystet. Kurt er blitt grusom. Han må sitte i fengsel en natt, og han må i rettsak. Han betaler 40 millioner i bot, og lover å aldri kjøre asfaltknusemaskin igjen. Kurt blir snill og angrer på det han har gjort.

Kurt blir grusom kom ut som animasjons film i 2008. Det er en blanding av Erlend Loes Kurt blir grusom og Kurt quo vadis. Både filmen og boka er helt enorm. (jeg har bare lest Kurt blir grusom. Neste bok er bestilt!) Det er den beste filmen jeg noen gang har sett, tror jeg. Den er rett og slett genial! Som barn forstår man kanskje ikke alle tankene bak historien, moralen, men som 16 åring begynner jeg å forstå. Jeg forstår bare ikke hvorfor jeg ikke har lest disse bøkene før.
De to bøkene jeg har lest og Kurt til nå, er bygd opp på samme måte. De begynner på samme måte med å beskrive Kurt og familien hans. Og ikke minst trucken og jobben hans. Men problemene er forskjellige. Språket er så lett at det går utrolig fort å lese. Kurt blir grusom kom faktisk ut første gang i 1995. Lenge leve Kurt!

Les boken her.

søndag 19. april 2009

DOKTOR PROKTORS PROMPEPULVER av Jo Nesbø



Lise bor i Kanonveien i Oslo. Faren hennes er tykk, og sjef for salutten som er i Oslo på Akershus festning på 17. mai. Lises bestevenn flyttet til Sarpsborg, og i huset hennes flytter Bulle inn. Han er bitteliten med ildrødt hår. Bulle møter den rare naboen, Doktor Proktor. Han er oppfinner, og har funnet opp et pulver som får folk til å prompe. Bulle og Lise blir assistentene til Doktor Proktor, og hjelper han. De lager promponatpulver. Der er et prompepulver som er mye sterkere enn det vanlige prompepulveret, og den som spiser pulveret flyver til værs. Bulle gir promponatpulver til de slemme naboene Trym og Truls Thrane. De flyver opp i et tre og sladrer til faren, herr Thrane. Herr Thane sender Doktor Proktor og Bulle i fengsel, og stjeler promponatpulveret og prompepulveret. Doktor Proktor og Bulle blir ikke satt i et vanlig fengsel, men Dauingehullet. Verdens sikreste fengsel, bortsett fra Finland. Bulle rømmer gjennom doen i fengselet, og havner i Oslos kloakk. Der blir han spist av en anakonda. Verdens farligste kveleslange. Inne i slangen spiser Bulle litt av prompepulveret som Doktor Proktor hadde i lommene sine. Pulveret gjør at slanger flyver kjempelangt ut av kloakken. Bulle prøver å åpne et kumlokk, men det er for tungt. Nede i kloakken finner han en eske med sprengstoffet som skal brukes til 17. mai salutten. Han sprenger opp kumlokket, og kommer seg ut. Når kumlokken kommer ned igjen, treffer det Truls og Trym i hodet. Når de er på sykehuset kommer politiet, og Truls og Trym tilstår tyveriene. Doktor proktor slipper ut, og den største biljakten i Norge skjer i Oslo på selveste 17. mai. Siden all sprengstoffet til salutten er borte, bruker de Doktor Proktors prompepulver. Syv menn med uniformer står med baken rettet mot Oslofjorden og promper syv lange og høye promper.
.
.
Jeg skulle virkelig ønske at det var slike bøker når jeg var liten. Dette er en bok som jeg tror de fleste barn kommer til å stor kose seg med. Det gjorde ihvertfall jeg. Det gikk ganske fort å lese den, og illustrasjonene er veldig enkle, men utrolig bra. De forklarer folkene akkurat slik man ser dem for seg når Nesbø beskriver dem. Anbefales! Ikke bare små barn, men store også. :)

lørdag 18. april 2009

FISKEN av Erlend Loe

Dette er den første boken Erlend Loe har skrevet om Kurt. Den kom ut første gang i 1994. Til nå er det fem bøker om Kurt, og en animasjonsfilm. (Kurt blir grusom.) Alle Kurt bøkene er illustrert av Kim Hiorthøy.
.
.
Kurt er truckfører, og det har han vært helt siden han sluttet på skolen. Han liker å kjøre truck, og han er den eneste av guttene som jobber på kaia til Gunnar som vil jobbe overtid. Etter en travel dag går Kurt litt på kaia, der ser han en fisk. Den er gigantisk. Når Kurt kommer hjem med denne store fisken, bestemmer han og kona, Anne-Lise, at de skal slutte å arbeide en stund og dra på ferie, hele familien. Kurt, Anne-Lise, Lille Kurt/Bruse Kurt, Tynne Helena og Bud legger av gårde, med trucken og fisken fremme på gaflene. Først bærer det til New York. Over Atlanterhavet flyter de på den store fisken. Så drar de til Brasil, Antarktis, India, Afrika, Frankrike og noen andre land de kjører gjennom. Under hele turen spiser de bare fisk, og de spanderer middag på noen mennesker de møter. De opplever og ser kjempe masse under den store verdensferien deres. Etter en god stund med reising får de hjemlangsel. Da kjører de trucken med fisken fremme hjem igjen. Nå er det nesten ingenting av fisken igjen, og Tynne Helena har blitt til Tykke Helena. Hun har spist så mye fisk at hun har fått dobbelthake. Når de kommer hjem igjen, er det tilbake på jobb. Kurt drar ned på kaia til Gunnar, og hjelper de andre guttene med å losse av alle båtene.
.
.
Hvordan det er mulig å komme på en slik historie skjønner ikke jeg. Det er jo en barnebok med veldig enkelt språk, stor skrift, bilder og få sider. Det en enkle illustrasjoner, med de forteller mye. Det er bra skrevet, enkelt og en sprø historie. Egentlig så lurer jeg litt på om det er egne erfaringer Loe skriver om. Om det er hans familie som er orginalen til Kurt. Uansett så er det et genialt påfunn. Ser virkelig frem til resten av historiene om Kurt!
Les boken her.

onsdag 15. april 2009

MAREKORS av Jo Nesbø


Jo Nesbø ble født 29. mars 1960 i Oslo, men vokste opp i Molde. Nesbø er musiker og forfatter. Han er utdannet siviløkonom og finansanalytiker fra Norges Handelshøyskole og har arbeidet både som aksjemegler og journalist, i tillegg til å være vokalist og låtskriver i popgruppa Di Derre.
.
.
Harry Hole sliter med alkoholproblemer. Kjæresten hans, Rakel, har kastet han på dør og han gikk rett på flaska. Det er fellesferie og den vermeste sommeren i Oslo på mange år. Harry våkner av at telefonen som ringer. Det er Bjarne Møller, sjefen. Harry har ikke vært på jobb på fire uker, og nå er det lav bemanning og et mord er meldt inn. Han møter bakfull opp på åstedet, og til sin store forskrekkelse er det Tom Waaler som er sjef for etterforskningen. Harry har jobbet i flere år med å få Waaler dømt. Harry har en mistanke om at Waaler er leder for en smuglingsbande som har vært ettersøkt i mange år. Men ingen tror at en så høyt respektert førstebetjent kan gjøre noe sånt.
På åstedet finner de en ung kvinne som mangler pekefingeren. Under det ene øyelokket finner de en diamant. Den er formet som en stjerne med fem tagger. Harry mener at denne saken ikke er hans, så han er ikke med videre på etterforskningen. Harrys sjef, Bjarne Møller skriver Harrys oppsigelse. Det er Harrys siste oppdrag. Harry blir satt på en forsvinningssak. En kvinne er meldt savnet av hennes mann. Harry tar en titt på saken, men det er ikke mye han kan gjøre. Et par dager senere får Bjarne Møller en langfinger med en ring på i posten. Ringen har en diamant formet som en femtaggede stjerne. Fem dager etter at kvinnen ble meldt savnet, finner de et nytt lik. Denne mangler også en finger, ringfingeren. Hun har en øredobb formet som en femtaggede stjerne. De leter nå etter en seriemorder. De jobber på spreng for å finne løsningen, og Harry kjemper en kamp mot tørsten og marerittene. En natt drømmer Harry løsningen på mordene. De stiller opp kameraer i alle etasjene i et hybelhus utenfor Oslo. Etter en god stund med venting, finner Harry et spor gravert inn i veggen utenfor et av rommene. Det er en femtaggede stjerne, et marekors. Han går inn på rommet og finner en tommel stående på en hylle. Et nytt lik blir funnet. Denne gangen en gutt. Han har vært død i noen uker, og var det første offeret for morderen. I følge Harrys teori er det bare ett igjen. De finner morderen og avslutter etterforskningen. Men Harry tror det er mer. Han fortsetter å snoke rundt, og finner ut at de har tatt feil mann. Han låser "morderen" ut og tar han med seg. Hele Oslo politiet er etter dem. Waaler finner dem og prøver å drepe dem. Harry lurer Waaler og de snille vinner. Alltid.
.
.
Jeg har lest de fleste av Jo nesbøs bøker, og jeg digger dem. Når man har lest mange bøker med samme etterforsker får man et forhold til personen. Jo nesbø skriver på en eksepsjonell måte. Selv om det ikke er så utrolig spennende hele tiden, klarer han å fylle dem med noe som leseren vil vite. Mesteparten av det har en mening med det som skjer videre. Og hvis man leser litt mellom linjene kan man tenke seg til hva som skjer. Jeg må innrømme at jeg har prøvd å gjette ganske tidlig i boken hva som skjer, men det er mange muligheter. Jeg liker Harry Hole. Han er egentlig en håpløs sjel som egentlig bare bryr seg og jobben. Jobben er alt, men han prøver så hardt å gjøre kjæresten til det viktigste. Han er den beste etterforskeren, men alkoholproblemene gjør at han ikke alltid er like oppegående. Men hvis du skal lese Jo Nesbø og vil ha det så spennende som mulig, så begynn på bok 1 og les deg utover :)

mandag 13. april 2009

NOBELS TESTAMENTE av Liza Marklund


-Liza Marklund heter egentlig Eva Elisabeth Marklund. Hun ble født 9. september 1962 i Piteå, Norrbotten i Sverige. Hun har vært journalist i mange år, og i 1998 ble hun forfatter på heltid. hun har hatt stor suksess med bøkene om journalisten Annika Bengtzon. Hun har reist mye og bodd i flere land. Liza og hennes mann har bodd i stockholm og Spania i 13 år.

-Annika Bengtzon er journalist, og er på nobelfesten for Kvällspressen. Dette året blir ikke festen helt som den skal. En kvinne med gule øyne, tar seg inn og skyter lederen for Karolinska Institutets Nobelkomitè og prisvinneren i medisin. Den kvinnelige lederen dør momentant. Annika er den eneste som ser denne kvinnen før hun stikker av. Hun må tegne fantom tegninger og avhør gjennom hele natten. Når hun endelig kommer hjem til mann og barn, er det den samme kranglingen som alltid. Thomas, mannen hennes, er sur fordi hun er sen og ikke har ringt.
På grunn av at politiet har gitt henne taushetsplikt, blir hun permittert fra avisen på ubestemt tid. I løpet av den tiden flytter hun og familie til et villa strøk utenfor Stockholm. Hun rekker å krangle med mannen en god del, og blir venn med den ene naboen. Den andre naboen er gal. Han kjører gjennom hagen til Annika og inn til sin innkjørsel. Når hun kommer tilbake på jobb, begynner hun å grave i fortiden til de aktuelle personene. Hun nærmer seg et svar, men den siste lille detaljen mangler. Hun og politiet finner ut hvem og hva som gjør dette og hvorfor. Thomas drar etter en krangel om at han har vært utro, og Annika har visst om det hele tiden. Midt på natten, etter at Thomas har dratt, kommer det noen å tenner på huset til Annika. Det blir kastet molotovcocktailer inn på barnerommene. Annika klarer så vidt å redde seg selv og barna ut, før hele huset står i full fyr. På flyplassen blir den mistenkte stoppet. Da svelger hun en cyanidkapsel..

-De første 20 sidene i boken er ganske bra. Forfatteren klarer nesten å pirre nysgjerrigheten min så mye at jeg har lyst til å lese videre. Så dør boken. Det er ikke noe innhold, og leseren kjeder seg. Jeg vet ikke hvorfor jeg leste videre, men det må ha vært kjedsomhet. De siste 50 sidene, blusser det litt opp igjen, men det rekker ikke å bli ordentlig spennende. Vi får ikke vite noe om hvordan det går med Annika og familien. Jeg går ut ifra at man må lese ”livstid” for å finne det ut, det skal være fortsettelsen. Den har ikke jeg tenkt å lese… Hun kunne like godt skrevet en kjærlighets roman om familie forholdet til Annika. Det er i grunn det boken er + et par mord.

fredag 3. april 2009

DOPPLER av Erlend Loe



-Erlend Loe ble født i Trondheim i 1969. Han bestemte seg tidlig for å bli forfatter, og debutterte med boka "Tatt av kvinnen" i 1993. Erlend Loe har en spesiell skrivestil med mye ironi og kontraster. Han skriver en god blanding av den sanne livet og det hinsidige, men vi kan godt kjenne oss igjen i personene og livene deres. Språket er lett med korte setninger. Han har hatt stor suksess med "Kurt" bøkene. Barnebøker av beste kvalitet spør du meg. En av bøkene har nettopp blitt animasjonsfilm. "Kurt blir grusom" er ferdig på kino og er kommet ut på DVD og Blu-ray.


-Andreas Doppler er en vellykket familiemann, som etter et fall på sykkel i skogen, pakket sekken og flyttet ut i Nordmarka. Doppler liker ikke folk, kritiserer høyrepolitikken, hater flinkheten til folk og er avhengig av skummet melk. Livet går sin gang i skogen, og Doppler mangler mat. Derfor tar han livet av en elgku. Denne elgkua har en kalv som blir Dopplers beste venn. Han kaller kalven Bongo etter Dopplers far, selv om Dopplers far ikke het Bongo. Disse to skapningene deler det som er å dele ute i skogen, og blir veldig gode venner. Dopplers far døde nylig. Han brukte sine siste år av livet til å fotografere toaletter. Doppler hadde ikke så godt forhold til faren, og savnet er stort, selv om han ikke inrømmer det.
Dopplers kone kommer av og til opp i teltet for å få sin del av Dopplers enorme kjønnsorgan. Dette ender i barn nummer tre. Hun har termin i mai, og gir Doppler streng beskjed at da skal han flytte hjem igjen. Hun er lei og sliten av å måtte ta seg av barna alene. Derfor tar hun seg en pause og drar på jentetur til Roma. Da må Doppler ned til sivilisasjonene igjen. Han tar med seg sønnen Gregus opp i skogen, for å redde han fra flinkheten mens han fortsatt kan reddes. Gregus liker seg i skogen og blir god venn med Bongo.
Innimellom trenger Doppler sukker. Da går han ned til Düsseldorf. Der prøver han å stjele en av de store toblerone sjokoladene man får kjøpt på flyplassen, men han blir tatt på fersken. Han blir bundet med tau, og det ser mørkt ut for Doppler. Etter en liten prat finner Doppler ut at Düsseldorf er ganske grei.
Etter konas fødsel er Doppler fast bestemt på at han skal fortsette å bo i skogen. Så han, Gregers og Bongo trasker ut i villmarka igjen.


-Erlend Loe er en genial mann. Han skriver om seriøse dagligdagse temaer med en humoristisk vri. Når du leser risikerer du å sitte å små le for deg selv. Selv om at det er helt sprøtt og usannsynlig at du skal få deg en kalv som bestevenn når du bryter ut av dagliglivet ditt, så skjønner du problemet og kjenner deg igjen. Og ikke minst kan vi sammenligne Loe med våre alles kjære Hamsun (Sværmere) og Ibsen (Et dukkehjem).

Ikke nok med at Doppler bare helt plutselig forlater familie og jobb og flytter ut i skogen, (som både Nora i "Et dukkehjem" og Rolandsen i "Sværmere" gjør) så heter faktisk datteren hans Nora. Er det bare en tilfeldighet?
Dette er nok ikke en sekserbok, men det er en kjempe god bok. Anbefales!